DKRCG: Organizovanje studijskog programa konzervacije i restauracije unaprijediće ove djelatnosti

"U sistemu zaštite kulturnih dobara nezamjenljivu ulogu imaju konzervatori i restauratori, školovani na Kulturološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, koji je prestao sa radom prije trideset godina"

2790 pregleda 0 komentar(a)
Društvo konzervatora i restauratora Crne Gore cijene potez Bogdanovića: Ministarstvo kulture, Foto: Ministarstvo kulture
Društvo konzervatora i restauratora Crne Gore cijene potez Bogdanovića: Ministarstvo kulture, Foto: Ministarstvo kulture

Društvo konzervatora i restauratora Crne Gore (DKRCG) pozdravilo je odluku Vlade Crne Gore da u interesu jačanja kadrovskih kapaciteta u oblasti zaštite i očuvanja kulturne baštine, usvoji Informaciju o potrebi organizovanja studijskog programa konzervacije i restauracije, saopšteno je iz DKRCG.

"Ovakav potez cijenimo kao odgovoran odnos Vlade Crne Gore i Ministarstva kulture na čelu sa ministrom Aleksandrom Bogdanovićem, na putu ka ostvarivanju strateških ciljeva u ovoj oblasti, koji su u fokusu djelovanja strukovnog udruženja", navodi se u saopštenju DKRCG.

Dodaju da organizovanje ovog studijskog programa pozitivno će se reflektovati na unapređenje konzervatorske djelatnosti, čime će se prevazići dugogodišnji problem nedostatka ovog specifičnog kadra, na što je DKRCG u minulom period i ukazivalo.

"I pored ozbiljnih izazova sa kojima se u ovom trenutku kao društvo na globalnom nivou suočavamo, osnaženi smo odlukom Vlade RCG, naročito imajući u vidu da u sistemu zaštite kulturnih dobara nezamjenljivu ulogu imaju konzervatori i restauratori, školovani na Kulturološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, koji je prestao sa radom prije trideset godina. Ovom prilikom ukazujemo i na činjenicu da je Ministarstvo kulture prepoznalo ulogu značaj i strukovnih udruženja u oblasti zaštite kulturnog nasljeđa, te je kao rezultat izvanredne saradnje i partnerstva sa DKRCG, tokom ove godine realizovan projekat Metode i inovativna rješenja u istraživanjima i konzervaciji, prezentovanju i valorizaciji kulturnog nasljeđa", navodi se u saopštenju DKRCG.

Naglašavaju da u prilog navedenom govori uvodna riječ Bogdanovića, održana krajem maja tekuće godine na Međunarodnoj konferenciji GEA, gdje je naše Društvo bilo jedan od organizatora.

"Puna podrška za realizaciju planiranih aktivnosti, nije izostala ni od državnog sekretara Ministarstva kulture, gdina Dražena Blažića i v.d. direktorice Direktorata za kulturnu baštinu, gđe Dobrile Vlahović. U saradnji sa Arhitektonskim fakultetom, te relevantnim državnim institucijama, Društvo je organizovalo i sesiju predavanja i razmjene iskustava domaćih i stranih stručnjaka na istoimenu temu, kao i više radionica za studente arhitekture, gdje su kao kadrovski potencijal motivisani i podsticani da svoju individualnu kreativnost razvijaju uključivanjem u sistem zaštite, sa krajnjim ciljem očuvanja kulturnog nasljeđa za buduće generacije i učešća u održivom razvoju savremenog društva. U okviru projekta štampan je informator na temu: Metode i inovativna rješenja u istraživanjima i konzervaciji, prezentovanju i valorizaciji kulturnog nasljeđa", zaključili su u DKRCG.

Bonus video: