Jonica: Markoviću, besplatni udžbenici za osnovce da budu dio Trećeg paketa mjera pomoći

Podsjeća Markovića da je Ustavom “garantovano obavezno i besplatno osnovno obrazovanje pod jednakim uslovima”

4623 pregleda 543 reakcija 8 komentar(a)
Jonica, Foto: Socijalisti Crne Gore
Jonica, Foto: Socijalisti Crne Gore

Socijalisti traže od Vlade Crne Gore da besplatni udžbenici za osnovce moraju biti sastavni dio Trećeg paketa mjera podrške za ublažavanje posledica krize izazvane koronavirusom, jer ako nam premijer Duško Marković već zadužuju unučad red je da konačno obezbijedi i besplatne udžbenike za djecu.

"Pozivam Markovića da ne zatvara oči pred činjenicom da, prema podacima Poreske uprave, čak 70.000 zaposlenih u Crnoj Gori prima neto platu u minimalnom iznosu od 222 eura, a da porodica sa dva učenika samo za knjige prosječno treba da izdvoji minimum 150 eura", kazala je predsjednica Socijalista Snežana Jonica.

Podsjeća Markovića da je Ustavom “garantovano obavezno i besplatno osnovno obrazovanje pod jednakim uslovima”, kao i da je Komitet UN za prava djeteta još prije deset godina, a Marković je i tad i sad na vlasti, preporučio Crnoj Gori da „osigura da obrazovanje i de facto bude besplatno“.

"Napominjemo da je zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković prije dva dana potvrdio osnovanost naše inicijative o besplatnim udžbenicima za svu djecu i ukazao da „postoji neujednačena praksa dodjele besplatnih udžbenika učenicima osnovnih škola“ i da „ovakva neujednačena praksa dovodi djecu u neravnopravan položaj i stvara atmosferu nejednake dostupnosti obrazovanju, imajući u vidu pravo svakog djeteta u Crnoj Gori da stiče obrazovanje pod jednakim uslovima bez izuzetka“. Zato, ako je ikad vakat da se to uradi onda je to ove godine, jer veliki broj roditelja neće biti u mogućnosti da obezbijedi novac za udžbenike svojoj djeci. S druge strane, opravdanje ne može biti nedostatak novca, jer su ove opštine već obezbijedile značajan dio iznosa, tako da Vlada u Trećem paketu mjera treba da obezbijedi samo nedostajuća sredstva. Zato, premijeru, nema potreba da stavljate ruku na srce i kunete se u vječnu Crnu Goru, već neka nam svima bude vječna briga o našoj djeci. Građanima je konkretna pomoć danas potrebnija nego ikad, jer je sve više onih koji zbog epidemije koronavirusa ostaju bez posla, pa se suočavaju da dilemom da li djeci da kupe hleb i mlijeko ili udžbenik za školu", zaključila je Jonica.

Bonus video: