Media centar: Zakon o RTCG učvrstio partijsku kontrolu nad javnim medijskim servisom

"Nasuprot proklamovanom cilju, novim Zakonom drastično je pogoršana samostalnost Savjeta RTCG koji je ključni upravljački organ javnog servisa"

3510 pregleda 1 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Media centar smatra da je usvojeni Zakon o RTCG veliki korak unazad u ostvarenju ideje o samostalnosti i profesionalizaciji javnog medijskog servisa.

Oni su podsjetili da je postupak izrade novog Zakona o RTCG počeo 2018. godine uz najavu potpredsjednika Vlade Crne Gore Zorana Pažina, da je ključni cilj novog propisa da se poveća samostalnost Savjeta RTCG.

"Nasuprot proklamovanom cilju, novim Zakonom drastično je pogoršana samostalnost Savjeta RTCG koji je ključni upravljački organ javnog servisa. Savjet bira i razrješava generalnog direktora koji kasnije bira direktore organizacionih jedinica a svi zajedno staraju se o odgovornom poslovanju javnog servisa. Bez samostalnosti Savjeta nema ni samostalnosti RTCG. Samostalnost Savjeta RTCG se povećava kada se smanjuje mogućnost uticaja političkih partija na izbor članova ovog tijela", navodi se u saopštenju Media centra koje potpisuje Goran Đurović.

On dodaje da su do sada članove Savjeta predlagali i birali ovlašćeni predlagači (NVO, CANU, Privredna komora, itd.) a uloga poslanika u skupštinskom administrativnom odboru bila je provjera ispunjenosti kriterijuma, bez mogućnosti odlučivanja o kandidatima.

"Na žalost, u prethodnim postupcima imenovanja članova Savjeta poslanici nisu poštovali zakon što je rezultiralo izborom nelegetimnih predstavnika NVO u ovom tijelu. Novim Zakonom je uloga administrativnog odbora promijenjena i sada poslanici glasaju o kandidatima na osnovu biografije, intervjua i broja podrški ovlaštenih predlagača. To je lošije rješenje od važećeg jer će poslanici uvijek glasati za podobne predstavnike NVO. Takođe, dosadašnji Zakon predviđao je da se član Savjeta može razriješiti samo u skladu sa Zakonom o RTCG i isključivo zbog razloga utvrdjenih tim zakonom a ne drugim propisom. U novom Zakonu nema ove zaštite članova Savjeta RTCG pa će skupštinska većina nesmetano moći da protiv nepodobnih članova Savjeta koristi druge propise. Moguće je da se npr. Zakonom o bezbijednosti saobraćaja propiše da će javni funkcioner biti razriješen dužnosti zbog nepropisnog parkiranja, pa će poslanici u Skupštini na osnovu tog propisa moći da razriješe neposlušnog člana Savjeta RTCG, što do sada nije bilo izvodljivo na osnovu zakona ali jeste na osnovu samovolje skupštinske većine. Završni udarac za samostalnost Savjeta osigurana je time što u novom Zakonu o RTCG nije predviđena sudska zaštita u slučaju imenovanja i razrješenja članova Savjeta", navodi se u saopštenju Media centra.

Dodaje se da to znači da poslanici u Skupštini mogu voljom većine razriješiti člana Savjeta koji ne može pred sudom da ospori odluku Skupstine.

"Media centar je u svim fazama izrade novog Zakona o RTCG dao konkretne sugestije kojima se mogla osigurati veća samostalnost Savjeta. Na žalost, Ministarstvo kulture nije marilo ne samo za sugestije NVO već ni za preporuke iz analize Savjeta Evrope i Evropske komisije (Jufrex).Vlada Crne Gore i skupštinska većina očigledno potcjenjuju Evropsku komisiju ukoliko misle da će ovakvim propisom steći pozitivne poene. Broj prihvaćenih sugestija NVO u procesu izrade Zakona o RTCG ne može prekriti suštinske nedostatke ovog propisa u još jednom simuliranju demokratije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: