Traže da se omogući rad privatnim predškolskim ustanovama

Iz Udruženja su kazali da je novonastala situacija izazvana COVID19 krizom, kao i težnjom nadležnih institucija da svojim djelovanjem zaustave širenje epidemije, ozbiljno ugrozila održivost poslovanja PPU u Crnoj Gori

1768 pregleda 162 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje privatnih predškolskih ustanova (UPPCG), u saradnji sa Unijom poslodavaca, apelovalo je na Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) da razmotri mogućnost stavljanja van snage odluke o zabrani rada u tim ustanovama.

Iz Udruženja su kazali da je novonastala situacija izazvana COVID19 krizom, kao i težnjom nadležnih institucija da svojim djelovanjem zaustave širenje epidemije, ozbiljno ugrozila održivost poslovanja PPU u Crnoj Gori.

„A samim tim i održivost radnih mjesta za više od 300 prosvjetnih radnika koje zapošljavamo“, naveli su iz tog UPPCG.

Oni su ukazali i na činjenicu da je obustava rada PPU izazvala i niz negativnih efekata koji se odnose na najmlađe stanovnike i njihove porodice.

“Kao posljedicu obustave rada PPU, imamo pojavu alternativnih vidova brige o djeci koji nemaju potreban kvalitet i predstavljaju epidemiološki rizik, bilo da govorimo nelojalnoj konkurenciji ili drugim sadržajima namijenjenim animaciji djece koji ne mogu i ne smiju zamijeniti predškolsko obrazovanje i vaspitanje”, kaže se u saopštenju.

Iz UPPCG su rekli da su svjesni da je izazov očuvanja zdravlja građana prioritet.

“Pozivamo nadležne organe da, po uzoru na druge zemlje u regionu i šire, nađemo najbolje rješenje koje će omogućiti otvaranje privatnih predškolskih ustanova uz poštovanje svih preporuka i mjera Instituta za javno zdravlje, za šta PPU u Crnoj Gori imaju kapacitete”, naveli su iz UPPCG.

Prema njihovim riječima, PPU predstavljaju prilagodljiv mali sistem, obuhvat broja djece je organizovan u malim grupama, „a vrtići po zakonu Crne Gore nijesu obavezni, pa su oni opciono rješenje svakog roditelja“.

„Podsjećamo da smo odgovornost i spremnost da poštujemo propisane mjere pokazali prilikom otvaranja naših ustanova nakon prvog talasa koronavirusa, 1. juna, u šta su se uvjerile nadležne inspekcije”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: