Nrekić dobio „dvojku“ od Ulcinjana

Najviše ispitanih građana rad predsjednika Opštine ocijenilo nedovoljnom ocjenom, tri četvrtine ne vjeruju u rad odbornika

8495 pregleda 24 reakcija 10 komentar(a)
Ljoro Nrekić, Foto: Arhiva Vijesti
Ljoro Nrekić, Foto: Arhiva Vijesti

„Građani Ulcinja, dosadašnji rad predsjednika Opštine Ljora Nrekića, na skali od jedan od pet, ocijenili su „dvojkom“. Istovremeno, tri četvrtine anketiranih, nema povjerenja u rad odbornika aktuelnog saziva ulcinjskog parlamenta“, pokazalo je istraživanje NVO ,,Novi Horizont“ o učešću građana u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou. Tim povodom, izrađena publikacija ,,Glas građana za dobru upravu“, prezentovana je na konferenciji za novinare u utorak a anketa predstavlja završnu fazu projekta ,,Za moj glas u Opštini“, koju „Novi Horizont“ realizuje u partnerstvu sa NVO ,,Ul-Info” i Gradskom bibliotekom Ulcinj.

Fokus istraživanja je bio procjena povjerenja građana u rad opštinske administracije u Ulcinju, kao i procjena saradnje na relaciji opština-građani. Istraživanje je bilo dobrovoljno i anonimno i njime je obuhvaćeno 235 ispitanika.

„Rezultati ukazuju na to da generalno postoji značajno interesovanje građana za rad i funkcionisanje lokalne uprave. ali da lokalna uprava nije uradila dovoljno na kreiranju adekvatnih mehanizama pomoću kojih bi omogućili građanima da aktivno učestvuju u procesu donošenja odluka“, ocijenili su u NVO „Novi Horizont“.

Nrekiću je peticu za rad dalo 3,4 odsto ispitanika, četvorku 10,1%, trojku 19,7%, dvojku 22,6 odsto dok ga je nedovoljnom ocjenom „častilo“ čak 43,8 ispitanih. Samo 1,9% ispitanih „veoma vjeruje“ u rad odbornika lokalnog parlamenta, 23,1“ „uglavnom vjeruje“, 46,2% „uglavnom ne vjeruje“ a 27,9 odsto, nimalo ne vjeruje.

Istraživanje je pokazalo i da većina učesnika ankete nije bila u prilici da predstavi aktuelne probleme predsjedniku Opštine, čak njih 82,7 odsto. Podatak da 71,2 odsto anketiranih, ne zna da građani mogu direktno učestvovati u procesu donošenja odluka lokalne samouprave, naveli su u toj NVO, obeshrabrujući je i korak unazad u odnosu na neka ranija istraživanja.

Najveći dio ispitanih građana, njih 85,6 odsto, tvrdi da nikada nijesu bili konsultovani u fazi izrade nekog opštinskog akta a njih 58% ne zna da lokalna samouprava organizuje javne rasprave prije usvajanja planova i propisa.

Kao najvažnije teme za učešće u odlučivanju građani su izdvojili infrastrukturu (putevi, trotoari i uređenje grada), komunalne probleme (čistoća, parkinzi, saobraćaj, buka, pijace) i životnu sredinu, vodovod i kanalizaciju.

Bonus video: