Bošnjački savjet: Danas nam više nego ikad treba nada u bolje sjutra

Oni su dodali da ovogodišnji Kurban bajram zbog novonastale epidemiološke situacije ne dočekuju na način na koji su to oduvijek činili

2365 pregleda 1 komentar(a)
Nurković, Foto: Bošnjačko Vijeće
Nurković, Foto: Bošnjačko Vijeće

Bošnjači savjet na čelu sa Ejupom Nurkovićem čestitao je Bajram svim pripadnicima muslimanske vjeroispovijesti.

"Reisu IZ-e u Crnoj Gori, Rifat ef Fejziću i svim muslimanima u zemlji, dijaspori i regiji upućujem najiskrenije čestitke u povodu nastupajućeg Kurban bajrama, uz želju da bajramsku radost podijele s porodicima, prijateljima i komšijama, kako je uobičajeno u našoj Bošnjačkoj tradiciji", kaže se u čestitci.

Oni su dodali da ovogodišnji Kurban bajram zbog novonastale epidemiološke situacije ne dočekuju na način na koji su to oduvijek činili ali, "slijedeći pisane tragove i praksu naše vjere – Islama, nalazimo uthjehu, da je i u proteklim stoljećima bilo sličnih slučajeva, kada se zbog raznih okolnosti pa i pandemija, nisu mogli obavljati hadždž niti obilježavati Bajrami".

"S toga, neka naša fizička distanca bude razlog više da učvrstimo naše porodične, rodbinske, prijateljske i komšijske veze te da opraštamo jedni drugima eventualna neslaganja i razmirice ako ih je bilo.

Danas nam, čini se, više nego ikada treba dobrih vijesti i nade u bolje sutra. Bajramski dani su prilika da barem nakratko, u svoje živote unesemo radost i na najbolji način je podijelimo sa drugima.

U ime Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori te u svoje lično ime, svim muslimanima u Crnoj Gori, Sandžaku regiji i bošnjačkoj dijaspori, želim da sa svojom porodicom, rodbinom, prijateljima i komšijama, Bajramske dane provedu u zdravlju, miru i rahatluku", kaže se u čestitci.

Bonus video: