Ministarstvo za ljudska i manjinska prava obilježilo Evropski dan sjećanja na romske žrtve holokausta

Evropski parlament je 2015. godine prepoznao 2. avgust „Evropskim danom sjećanja na romske žrtve holokausta"

2204 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Saša Zeković, Foto: Arhiva Vijesti
Aleksandar Saša Zeković, Foto: Arhiva Vijesti

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Aleksandar Saša Zeković, povodom Evropskog dana sjećanja na romske žrtve holokausta, istakao je da Crna Gora i njena Vlada imaju poseban i podržavajući odnos prema memorizaciji svih kršenja ljudskih prava.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava se pridružilo obiljažavanju Drugog avgusta - Evropskog dana sjećanja na romske žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu. Tim povodom Nacionalnoj biblioteci Crne Gore “Đurđe Crnojević” je poklonjena literatura iz oblasti istorije, identiteta i kulture Roma.

"Potrebno je (pro)širiti informacije o ukupnoj istoriji Roma i njihovom današnjem društvenom i ekonomskom statusu. Kultura Roma je i dalje nedovoljno poznata a u obrazovne i medijske programe treba uključiti teme i pitanja iz prošlosti Roma i Egipćana. Današanja Crna Gora počiva na antifašističkim vrijednostima utemeljenim kroz narodno oslobodilačku borbu tokom Drugog svjetskog rata. Ponosna i bitna legitmacija Crne Gore jeste da tokom rata nije bilo progona romskog naroda", navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi, "holokaust nad Romima ne smije biti nepoznat građanima Crne Gore, zbog čega će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava još aktivnije sarađivati sa Nacionalnim savjetom Roma i civilnim društvom kako bi se kroz učenje o prošlosti osigurala bolja budućnost".

Evropski parlament je 2015. godine prepoznao 2. avgust „Evropskim danom sjećanja na romske žrtve holokausta”, kako bi se odala počast prema pola miliona Roma koji su ubijeni u Evropi od strane nacista i režima koji su ih podržavali.

Bonus video: