RTV registrovana, Đukić zaćutao o pečatu i nezakonitostima

Javnost je ostala bez odgovora na pitanje u vezi sa tim ko je potpisao i ovjerio u sudu akt registracije

8043 pregleda 59 reakcija 8 komentar(a)
Prostorije budućeg radija, Foto: Dragana Šćepanović
Prostorije budućeg radija, Foto: Dragana Šćepanović

Prema podacima sa sajta Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) doo Javni emiter Radio televizije (RTV) Kolašin registrovana je 24. jula. To se desilo mjesec i po nakon što je Savjet RTV imenovao v. d. direktora tog javanog emitera.

Uvođenje kolašinske RTV u pravni promet završeno je uprkos činjenici da je predsjednik Skupštine opštine Milan Đukić saopštio da je, prilikom ovjere dokumentacije potrebne za registraciju, zloupotrebljen skupštinski pečat.

Takođe, predsjednik SO je tvrdio da su predsjednik Savjeta Zoran Rakočević, v. d. direktora RTV Dragosav Jeknić i „grupa oko njih“ pokušavali da ga natjeraju da svojim potpisom verifikuje „njihove dosadašnje nezakonite odluke, postupke i dokumenta“.

S druge strane, Rakočević je kazao da predsjednik SO opstruira osnivanje RTV, jer ne želi da potpiše osnivački akt. U međuvremenu, RTV je registrovana, a javnost je ostala bez odgovora na pitanje ko je potpisao i ovjerio u sudu taj akt.

Odgovore na pitanja šta će učiniti nakon što je tvrdio da zna za nezakonite radnje u procesu osnivanja RTV i nakon što je došlo do zloupotrebe skupštinskog pečata, od Đukića nijesu dobile ni „Vijesti“.

„Ne želim da odgovaram na pitanja „Vijesti“, bilo je sve što je on kazao. Minule sedmice predsjednik Opštine Milosav Bulatović je „Vijestima“ najavio da „situaciju oko radija treba narednih dana „razbistriti“. Šta je u tom smislu rađeno iz njegovog kabineta još nije saopšteno.

Đukić je na poziciju predsjednika SO došao iz Grupe birača (GB), koja obavlja vlast zajedno sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i Socijaldemokratama (SD). GB je od početka bila protiv imenovanja Jeknića za v. d. direktora RTV, a predsjednik SO je nedavno pozvao i koalicione partnere da preispitaju da li je Rakočević prekršio zakon te da li zbog toga treba da bude razriješen.

S obzirom na to da je RTV registrovan, jasno je da su koalicioni partneri sada našli „zajednički jezik“. Još je neizvjesno hoće li predsjednik Đukić prijaviti nadležnom tužilaštvu nezakonitosti za koje je prije nekoliko dana tvrdio da su učinjene u prirpemama za registraciju lokalnog javnog emitera. Prema podacima CRPS-a osnivač RTV je SO Kolašin, pa je malo vjerovatno da je registracija završena bez njegovog znanja.

Više informacija, ali i konkretne radnje „oko novonastale situacije u RTV“ od Đukića su prije nekoliko dana, u otvorenom pismu, zatražili su i iz odborničkog kluba Demokarata.

“Pošto je potpuno jasno i nakon Vaše izjave da su se formirale određene grupe i saučesnici u vršenju krivičnih djela, to vas podsjećamo i na obavezu, shodno Krivičnom zakonu, da prijavite sve izvršioce krivičnog djela, koje ste opisali. U suprotnom, i Vi podliježete krivičnoj odgovornosti. Pozivamo Vas da bez odlaganja podnesete krivičnu prijavu protiv lica koja su izvršila protivpravne radnje opisane u Vašoj izjavi”, zahtijevaju odbornici Demokrata od Đukića.

Ko je „prečišćavao“ odluku?

Sjednica Odbora za Statut i propise, na kojoj je trebalo da se utvrdi prečišćeni tekst odluke o osnivanju RTV, navodno, neophodna za upis tog emitera u CRPS, prekinuta je, prije više sedmica, i više nije nastavljana.

Rad odbora prekinut je zbog nedostatka kvoruma, nakon što je sjednicu napustio šef odborničkog kluba Demokrata Vladimir Martinović, koj je skrenuo pažnju na „niz nezakonitosti u procesu osnivanja radija“. Odmah zatim sjednicu je, prema nezvaničnim informacijama, napustio i Đukić.

Nije poznato ko je, na koji način, nakon toga tekst odluke „prečistio“ i šta se desilo sa navodnim uslovom da je ta pravna radnja neophodna za registraciju. Sjednica Odbora do sada nije nastavljana.

Bonus video: