Ministri nisu putovali u doba kovida, tvrde da plaćaju ranije dugove

Analitičke kartice ministarstava prosvjete i zdravstva pokazuju izdatke za službena putovanja tokom pandemije IJZ do juče u 17 časova potvrdio još 57 novih slučajeva infekcije, jedna osoba preminula

13542 pregleda 65 reakcija 0 komentar(a)
: Plaćena putovanja od prije pandemije (ilustracija), Foto: Shutterstock
: Plaćena putovanja od prije pandemije (ilustracija), Foto: Shutterstock

Iako su službena putovanja državnih službenika i namještenika zabranjena zbog pandemije kovida, osim u slučajevima kada su od državnog interesa, iz analitičkih kartica pojedinih ministarstava vidi se da su tokom juna i jula uplaćivali novac agencijama u te svrhe. Međutim, tvrde da je riječ o dugovima za ranija putovanja.

Iz finansijskog izvještaja Ministarstva prosvjete proizilazi da je agenciji Miross 24. juna iz budžeta isplaćeno oko 1.940 eura za službena putovanja u inostranstvo. “Vijestima” su iz tog resora odgovorili da je u pitanju zaostali dio duga za službeno putovanje od 23. februara.

“Riječ je o posjeti ministra prosvjete Damira Šehovića Globalnom forumu o obrazovanju 2020 u Dubaiju, na kojem je predvodio crnogorsku delegaciju koju su činili: Aleksandar Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete i Omer Mehmedović, sekretar Ministarstva prosvjete, a na poziv ministra obrazovanja UAE Husain Bin Ibrahim Al Hamadija”, piše u odgovoru.

I analitičke kartice Ministarstva zdravlja pokazuju da je 16. jula agenciji Club travel uplaćen iznos od oko 750 eura za službena putovanja u inostranstvo. Iz Vladinog resora zdravstva takođe poručuju da u inostranstvo, tokom epidemije, niko nije putovao. Kazali su da su agenciji Inter Travel Club tog dana uplaćene zaostale fakture iz 2019. godine (3. decembar), koje su dostavljene tom resoru 13. februara.

“Fakture se odnose na rezervaciju avio karata za učešće predstavnika Ministarstva zdravlja (Montre Švajcarska po pozivu Patient Safety Summit 2020, na temu skupa - Bezbjednost pacijenata, koji je bio zakazan za period od 26. do 29. 2. 2020. godine)”, piše u odgovoru.

Iz ministarstva su rekli da na taj skup njihovi predstavnici nisu otputovali usljed pogoršanja epidemiološke situacije izazvane virusom korona, pa je samim tim nalog za službeno putovanje storniran.

“S obzirom na to da su fakture rezervisane u decembru mjesecu 2019. godine, iz razloga manjih troškova za avio karte, Ministarstvo zdravlja je u obavezi da izmiri zaostala dugovanja iz 2019. godine - fakture dostavljene 13. februara, koje je Ministarstvo uplatilo 16. jula, shodno mogućnostima”, navodi se u odgovoru. Iz ministarstva zaključuju da iz svega toga proističe da u tom periodu nije bilo službenih putovanja.

Nacionalno koordinaciono tijelo zabranilo je ranije zaposlenima u državnim organima da putuju službeno u inostranstvo, osim kada je putovanje od državnog interesa, uz prethodno dobijenu saglasnost starješine.

Bonus video: