Potpisan Administrativni sporazum: Više mogućnosti za učenje francuskog jezika

Šehović je naglasio da je riječ o važnom i sadržajnom sporazumu, kojim se Crna Gora obavezala da će intenzivno promovisati francuski jezik kao jedan od radnih jezika Evropske unije
1 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.01.2018. 11:52h

Ministar prosvjete, Damir Šehović i direktorica za kontinentalnu Evropu u Ministarstvu za Evropu i inostrane poslove Francuske, Florans Manžen, potpisali su danas Administarativni sporazum za promovisanje i podršku izučavanju francuskog jezika u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da je sporazumom predviđen set aktivnosti, sa ciljem promocije francuskog jezika u sklopu nastavnih i vannastavnih aktivnosti, obuke nastavnika, povećanja mobilnosti učenika i studenata i bolja univerzitetska saradnja.

Šehović je naglasio da je riječ o važnom i sadržajnom sporazumu, kojim se Crna Gora obavezala da će intenzivno promovisati francuski jezik kao jedan od radnih jezika Evropske unije.

Važni segmenti Sporazuma su, kako je objasnio, poboljšanje kvaliteta nastave kroz kontinuiranu obuku nastavnika francuskog jezika u osnovnim i srednjim školama i nastojanje uvođenja diplome o poznavanju ovog jezika kao stranog.

Šehović je kazao da se dio Sporazuma odnosi na podsticanje saradnje između francuskih i crnogorskih univerziteta kroz pružanje podrške razvoju studijskog programa za Francuski jezik i književnost na Univerzitetu Crne Gore (UCG).

On je dodao da je dogovoreno i podsticanje vannastavnih aktivnosti koje su od značaja za kvalitetno učenje jezika.

„Ovaj sporazum je jedan od koraka koje Ministarstvo preduzima kada je u pitanju izučavanje stranih jezika, koje predstavlja jedan od prioriteta na putu integracije u društvo razvijenih evropskih država“, zaključio je Šehović.

Manžen je navela da se Sporazumom stavlja pečat na odličnu saradnju dvije zemlje, čija će realizacija ohrabriti i podstaći na učenje francuskog jezika.

Ona je ocijenila da je sporazum zahtjevan za Crnu Goru zbog preuzimanja dužnosti da snosi troškove puta studentima i učenicima koji budu dobili stipendiju za nastavak školovanja u Francuskoj.

Primjena sporazuma, kako je rekla Manžen, otvoriće novu fazu u univerzitetskoj saradnji i direktno uticati na povećanje broja učenika i studenata koji će izučavati francuski jezik.

„Potpisivanju Sporazuma prethodio je sastanak na kojem su se sagovornici saglasili da je saradnja Crne Gore i Francuske tradicionalno dobra i da će pojačano promovisanje francuskog jezika, književnosti i kulture dodatno učvrstiti veze između dvije države“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: