Drašković će tražiti smjenu Kadije kad bude zdraviji

Pavićević je kolegama poručio da bi trebalo da obrazlože zašto su protiv programa uprave i da nije odgovor “eto tako”
68 pregleda 10 komentar(a)
Savjet RTCG, Foto: Luka Zeković
Savjet RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.01.2018. 09:31h

Produkcijski plan Televizije Crne Gore (TVCG) je dobar dokument, ali motivi kod nekih članova Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) za njegovo neusvajanje nijesu profesionalne i etičke prirode.

To je na jučerašnjoj sjednici Savjeta kazao direktor TVCG Vladan Mićunović, nakon što je predloženo da se usvajanje programsko produkcionih planova televizije i portala za 2018. godinu ukloni sa dnevnog reda.

S obzirom da je Savjet juče zasjedao na ivici kvoruma - šest članova, oni nijesu imali potrebnih pet glasova da usvoje dnevni red. Poslije duže rasprave usvojili su dnevni red bez tih tačaka.

Takav predlog dao je član Savjeta Mimo Drašković, a podržao ga je kolega Slobodan Pajović, jer navodno nijesu mogli usvajati nešto što ranije nije dobilo podršku tog tijela.

Na prethodnoj elektronskoj sjednici programski plan TVCG nije usvojen, nakon što nije dobio potrebnih pet glasova, jer je Igor Tomić bio uzdržan, a Drašković, Pajović i Dragana Tripković protiv.

Drašković je pojasnio da je time i menadžment RTCG “formalno” izgubio povjerenje Savjeta i da bi trebalo da podnese ostavku ili bude smijenjen.

“Jedini put kada se ranije desilo da Savjet ne prihvati programsko-produkcioni plan, menažment je podnio ostavku”, kazao je Drašković, istakavši da bi se u suprotnom prekršio zakon.

Predsjednik Savjeta RTCG Vladimir Pavićević kazao je da ne zna da time krši zakon i pozvao ga da citira član propisa koji je prekršen i upozna ih sa tim.

Drašković je kazao da ih je i ranije više puta upozoravao na kršenje zakona i bio preglasan, a kasnije se pokazalo da se u tim situacijama kršio zakon.

Pavićević mu je odgovorio da su to teške optužbe i da članove Savjeta i medije pismeno informiše o svim situacijama u kojima su prekršili zakon. U tome ga je podržao i kolega akademik Perko Vukotić.

Drašković je tada kazao da sigurno zna za jedan slučaj, što članovima Savjeta nije bilo dovoljno jer je ranije rekao da se kršenje zakona desilo “više puta”. On je tada prihvatio predlog da Savjet obavijesti pismeno.

Pavićević je kazao da je neodgovorno ponašanje pojedinih članova, jer bi, ukoliko ne glasaju za produkcioni plan, trebalo poslati objašnjenje zašto to nijesu učinili, kako bi menadžment izmijenio svoj dokument.

“U tom slučaju bismo mogli da odbijemo da glasamo za sve i kada vas pitaju zašto, samo odgovorite 'eto tako'”, kazao je Pavićević.

Vukotić je kazao da će se o povjerenju menadžmentu Savjet opredijeliti prilikom glasanja za Izvještaj o radu generalnog direktora.

On je kazao da je od Draškovića očekivao da predloži da se raspravlja o povjerenju generalnoj direktorici. Drašković mu je odgovorio da nije planirao da dolazi na sjednicu zbog zdravstvenih problema, ali je morao zbog programskih planova. Zbog toga tvrdi nije ni podnio zahtjev za smjenu generalne direktorice, ali da će to brzo da učini.

Nacrtom ugovora Vlada želi da se miješa u nezavisnost RTCG?

Nacrt ugovora između Vlade i RTCG, koji je predložilo Ministarstvo kulture, kod većine članova Savjeta izazvalo je sumnju da se podriva uređivačka nezavisnost Javnog servisa.

Pavićević smatra da u dijelu predloženog ugovora koji određuje da će Vlada “anilizirati” ispunjenje finansijskih i programskih obaveza RTCG postoji opasnost da se izvršna vlast miješa u njihovu nezavisnost.

“Savjet analizira i usvaja ili ne usvaja produkcione i finansijske planove. Ovdje može biti riječ o nekoj superviziji Savjeta", kazao je Pavićević.

Drašković je kazao da je “apsolutno” za nezavisnost Javnog servisa, ali da je ovdje logično da Vlada želi da zna kako RTCG troši novac građana.

“Nijesam tu odredbu shvatio kao da Vlada želi da se miješa u program, već da samo prati rad Javnog servisa”, kazao je.

Generalna direktorica RTCG Andrijana Kadija kazala je da neće dozvoliti da se iko miješa u uređivačku nezavisnost Javnog servisa i pojasnila da je to samo nacrt ugovora, a pregovori tek slijede.

Bonus video: