Prvi sastanak Upravnog odbora u Sofiji: Pravo vrijeme za veliki naučno-tehnološki projekat u Jugoistočnoj Evropi

Iz Ministarstva su kazali da su svi članovi Upravnog odbora pojedinačno istakli značaj realizacije ovakog projekta, koji bi nesumnjivo bio pokretač sveukupnog, ekonomskog, socijalnog i političkog razvoja Regiona
56 pregleda 2 komentar(a)
Ministarstvo nauke, Foto: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 31.01.2018. 08:42h

Nakon potpisivanje Deklaracije o namjeri u CERN-u, formiran je Upravni odbor koji će imati vodeću ulogu u odlučivanju za sve buduće naučno-političke korake neophodne za realizaciju međunarodnog instituta u Jugoistočnoj Evropi, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Iz Ministarstva su kazali da je prvi sastanak Upravnog odbora održan 30. januara u Sofiji, Bugarskoj.

"Sastanku je prethodio prijem članova Upravnog odbora kod predsjednika Bugarske gospodina Rumena Radeva koji je iskazao punu podršku i istakao značaj projekta za cijeli region, a takođe pohvalio i napore koji su do sada ostvareni u cilju njegove realizacije. Predsjednik Rumen je iskoristio priliku da se osvrne na Naučni Forum koji je je prošle nedjelje održan u Trstu, što smatra velikim uspjehom u kontekstu ostvarenja ovog regionalnog projekta. Ministarka nauke dr Sanja Damjanović, kao VD predsjedavajuća Upravnim odborom, zahvalila se predsjedniku Radevu na prijemu, a posebno na podršci koja u ovom trenutku ima poseban značaj imajući u vidu da upravo Bugarska predsjedava Evropskom unijom. Takođe, ministarka je upoznala predsjednika sa značajnim koracima ostvarenim tokom 2017. godine. Profesor Hervig Šoper, specijalni gost i posmatrač sastanka Upravnog odbora, takođe se obratio predsjedniku Radevu i podijelio iskustvo u vezi za realizacijom sličnog projekta SESAME u Jordanu. Profesor Šoper je istakao u razgovoru da je sada pravo vrijeme za realizaciju velikog naučno-tehnološkog projekta u Jugoistočnoj Evropi, a koja je trenutno u političkom fokusu Evropske unije", saopštili su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su kazali da su svi članovi Upravnog odbora pojedinačno istakli značaj realizacije ovakog projekta, koji bi nesumnjivo bio pokretač sveukupnog, ekonomskog, socijalnog i političkog razvoja Regiona.

"Nakon prijema, na sastanku Upravnog odbora usvojen je Pravilnik o radu tog tijela (Rules of Procedures), te razmatrane naredne aktivnosti i neophodni koraci u kontekstu realizacije projekta. Jednoglasno je za predsjedavajućeg Upravnim odborom izabrana ministarka nauke dr Sanja Damjanović, čiji mandat će trajati dvije godine. Sastanku su prisustvovali predstavnici potpisnica Deklaracije o namjeri, kao i predstavnik Republike Hrvatske, koja će u međuvremenu takođe potpisati Deklaraciju. Tokom boravka u Sofiji, ministarka nauke se takođe sastala i sa ministrom prosvjete i nauke Bugarske gospodinom Krasimirom Valchevom, koji je pohvalio uložene napore i izrazio punu podršku projektu", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: