Oprost komunalija Porto Montenegru na čekanju

Od 5,6 miliona oprosta za komunalije, pola miliona su troškovi ekološke sanacije Arsenala
152 pregleda 7 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 30.01.2018. 20:08h

Gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević (DPS) još nije potpisala kontroverzni ugovor sa Porto Montenegrom kojim se kompaniji Adriatic Marinas oprašta skoro 5,6 miliona eura komunalija za tri najnovija luksuzna rezidencijalno-poslovna objekta koji su podignuti ili se već grade u kompleksu tog nautičkog centra.

"Vijestima“ je nezvanično potvrđeno iz Opštine da Matijevićeva još nije stavila paraf na ugovor koji provjerava Specijalno državno tužilaštvo. Zbog toga odluka kojom je 17 odbornika DPS-a u ime grada na sjednici SO 17. januara dalo saglasnost da se Tivat odrekne potreživanja od Porta, još nije stupila na snagu pošto nije objavljena u “Službenom listu”.

SDT je pokrenulo izviđaj zbog mogućeg postojanja krivičnog djela, čija bi šteta bila 5,6 miliona eura za budžet Tivta. Slučaj, kako nezvanično saznajemo, vodi specijalna tužiteljka Mira Samardžić koja je zatražila svu releventnu dokumentaciju iz Opštine za koje lokalno DPS-rukovodstvo tvrdi da Tivtu nameće obavezu da strateškog stranog investotora „časti“ višemilionskim iznosom oproštenih dažbina.

Matijevićeva i potpredsjednik Opštine i šef tivatske DPS Siniša Kusovac naime, tvrde da Opština ima obavezu da to uradi shodno ugovoru o prodaji Arsenala koji su 2006. potpisali tadašnji premijer Milo Đukanović i tadašnji vlasnik Adriatic Marinasa Piter Mank.

Iz Vlade se nisu zvanično oglašavali ovim povodom, a glavna administratorka Opštine Tivat Marija Sijerković (DPS) na sjednici SO 17. januara priznala je da Opština nema pravnu obevezu da Portu oprosti komunalije već je, kako je rekla "politička odluka“ da se to uradi.

U međuvremenu, počele su da isplivavaju i dodatne kontroverze oko već ugovorenog aranžmana sa Portom gdje se od ukupne cifre od 5,6 miliona oprosta za komunalije, preko pola miliona eura odnosi na troškove koje je Adriatic Marinas imao za ekološku sanaciju zemljišta Arsenala, odnosno čak 4,2 miliona eura odnose na površinu objekata koji su u tom vojnom brodogradilištu postojali prije 1945.

Tražeći da im se ulaganja u ekološku sanaciju priznaju i odbiju od njihove obaveze za komunalije, Adriatic Marinas danas bukvalno demantuje sam sebe ali i zvaničnike Vlade CG iz vremena ugovaranja transakcije za Arsenal, jer su tada obećane milionske investicije te kompanije u čišćenje nus-produkata preko 100 godina brodograđevne djelatnosti na obali Tivta.

Ona je predstavljana kao veoma pozitivan aspektt Mankove ponude zbog kojeg država kao prodavac treba da lakše da "proguta" malu kupoprodajnu cijenu od samo 3,26 miliona eura za ogromnu nepoktetnu i pokretnu imovinu Arsenala.

"Računajući i iznose koje smo platili za socijalni program, čišćenje lokacije i ekološku sanaciju, kupovina Arsenala nas je košala ukupno 23 miliona eura”, kazao je na pres konferenciji u Podgorici 11. novembra 2011. tadašnji izvršni direktor Adriatic Marinasa Oliver Korlet.

"Vijesti" posjeduju i niz dokumenata Tenderske komisije za prodaju Arsenala koju je vodio tadašnji ministar uređenja prostora Boro Vučinić, a koji dokazuju da je ulaganje za ekološku sanaciju lokacije tada bilo dio ukupne ponude Adriatic Marinasa za Arsenal, ali sada ta firma praktično traži da joj Tivćani refundiraju dio te transakcije.

Još kontroverzniji je dio "oprosta" koji se odnosi na površinu objekata što su u Arsenalu postojali prije 1945. Vještak Zoran Filipović u pošlogodišnjem nalazu odredio je da su tada u Arsenalu postojala 62 objekta površine 29.910 kvadrata.

Primjenom važećih propisa za obračun komunalija, vještak i Opština su došli do zaključka da bi po tom osnovu Portu trebalo obaveze za komunalija umanjiti za ukupno 4.222.659 eura.

Nema osnova za oprost komunalija

U važećim propisima u Crnoj Gori nema osnova za oprost komunalija za objekte kakvi su na nekoj lokaciji postojali prije 70 godina i u međuvremenu srušeni ili zamijenjeni novim, prije nego što je ta lokacija dobila novog vlasnika, koji joj je promijenio namjenu i sada razvija sasvim treći projekat.

Takođe u obračun na koji su odbornici dali zeleno svjetlo, dva puta su ušli isti objekti. Prema podacima iz informacionog memoranduma za tendersku prodaju Arsenala iz 2005, u koji su "Vijesti" imale uvid, 20 od ukupno 73 objekta koji su u Arsenalu postojali te godine, izgrađeni su prije 1945, što znači da bi u obračun , trebalo ući umjesto 62- 42 objekta.

Bonus video: