“Help” i Opština će uložiti oko 20 hiljada eura u renoviranje baraka u nikšićkom naselju Gračanica

“Uspjeli smo da obezbijedimo sredstva za finansiranje druge faze sanacije za preostale četiri zgrade. Nastala šteta je procijenjena na oko 20 hiljada eura, od čega će Opština Nikšić izdvojiti pet hiljada eura, dok će 'Help' finansirati preostali dio novca“, kazao je „Vijestima“ Klaus Mok, regionali koordinator „Help“-a

4220 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Şvetlana Mandić
Foto: Şvetlana Mandić

Mještani nikšićkog naselja Gračanica nijesu krili zadovoljstvo, ali i olakšanje, što je, nakon tekstova i priloga “Vijesti”, reagovala međunarodna organizacija “Help” i najavila renoviranje njihovih baraka u kojima je stanje zbog vode i vlage alarmantno. Riječ je o četiri barake koje su useljene 2015.godine, a izgrađene su zajedničkim ulaganjem “Help”-a, Opštine i UNHCR-a.

“Uspjeli smo da obezbijedimo sredstva za finansiranje druge faze sanacije za preostale četiri zgrade. Nastala šteta je procijenjena na oko 20 hiljada eura, od čega će Opština Nikšić izdvojiti pet hiljada eura, dok će 'Help' finansirati preostali dio novca“, kazao je „Vijestima“ Klaus Mok, regionali koordinator „Help“-a.

Ekipa „Vijesti“ je prošle sedmice obišla porodice pomenutog naselja i uvjerila se da im je pokućstvo uništeno od vlage i vode koja izbija iz temelja, a vjerovatno ni instalacije nijesu u redu. Čak je jedna od mještanki, Širibana Šakoli, najavila da će ili nasilno useliti u neki od praznih stanova, za koje tvrdi da u tom naselju postoje, ili zapaliti sebe i stan u kome živi.

„'Help' radi na tome da maksimalno ubrza proceduru i započene radove na novooštećenim objektima u Gračanici, stoga procjenjujemo da bi odmah po završetku tenderske procedure i izbora izvođača radova, opravka mogla da počne krajem avgusta, najkasnije početkom septembra“, najavio je Mok.

Ista situacija je bila i u barakama koje su napravljene dvije godine kasnije i prije pola godine 'Help' je sa Opštinom kofinansirao njihovu popravku.

“Ovih dana smo posebno okončali opravku kuće, krov i kupatilo, kao pomoć za jednu romsku porodicu koja se iz Njemačke vratila u nikšićko naselje Željezara. 'Help', kao i uvijek u protekle dvije decenije ostaje posvećen i angažovan na pružanju pomoći romsko-egipćanskoj populaciji (RE), kao jednoj od najugroženijih zajednica u Crnoj Gori, kao i drugima u stanju socijalne potrebe“, poručio je Mok.

Kako je dodao, zbog krize nastale usljed pandemije koronavirusa, u dva navrata dijelili su pakete sa hranom, higijenom i brašnom za najugroženije RE porodice u Nikšiću, ali i drugim crnogorskim opštinama, kao i pakete za bebe i mobilne telefone sa internetom radi učenja preko online programa #učidoma za romsku djecu.

Bonus video: