Sindikat doktora medicine: Kome to smeta ženski internista

U 21. vijeku nema mjesta ovakvom ponašanju u zdravstvu, piše u pritužbi zbog onemogućavanja specijalizacije ljekarki
88 pregleda 1 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Savo Prelević
Šućko Baković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.01.2018. 18:55h

Sindikat doktora medicine (SDM) uputio je Ombudsmanu pritužbu protiv rožajskog Doma zdravlja, zbog slučaja ljekarke te ustanove M.Z. kojoj je odbijena specijalizacija, jer je ženskog pola.

U pritužbi, u koju su “Vijesti” imale uvid, piše da SDM smatra da su doktorki povrijeđena ljudska prava zagarantovana Ustavom i da je diskriminisana po polnoj osnovi.

“Smatramo da u 21. vijeku nema mjesta ovakvom ponašanju menadžera u zdravstvu i da Crna Gora nalazi interes u očuvanju mladog obrazovanog kadra unutar granica države i iz tog razloga težimo da se ova nepravda ispravi vansudskim putem za šta nam je potrebna Vaša pomoć”, navodi se u pritužbi.

“Vijesti” su juče objavile da je doktorki rožajskog Doma zdravlja onemogućeno da izađe na usmeni intervju za specijalizaciju iz interne medicine, jer je u obzir navodno mogao da dođe samo muški kandidat.

To su saopštili iz SDM, koji je od direktora Hajrana Kalača tražio da ispravi nepravdu.

Komisija rožajskog Doma zdravlja informisala je doktorku M.Z., kako se navodi u dokumentima u koje su “Vijesti” imale uvid, da je direktor Kalač stavio veto na specijalizaciju iz interne medicine, raspisanu konkursom.

Iz SDM kazali su “Vijestima” da su članovi komisije M.Z. usmeno informisali da specijalizaciju iz interne medicine ne može da dobije ženski kandidat, jer su sve koleginice u reproduktivnom periodu što bi uticalo na organizaciju službe.

Iz SDM su naglasili da članovi komisije nijesu odgovorni za ovaj problem, s obzirom na to da su postupali po nalogu direktora ustanove.

Sa druge strane, direktor Kalač odgovorio je SDM, da su netačni navodi i informacije te organizacije i dodao da je interes ustanove da se zapošljava, edukuje i zadrži u Rožajama mladi kadar.

“Prije raspisivanja konkursa za četiri specilizacije na stručnom kolegujumu se detaljno polemisalo o prioretima dodjele specijalizacija... Na tom sastanku je bilo mišljenja iz organizacionih razloga bi bilo dobro da se interna medicina dodijeli muškarcu zbog stalne pripravnosti 24 časa u toku čitave godine, teških vremenskih uslova koji ovdje vladaju. Međutim, niti je direktoru, niti bilo kome palo na pamet da nekog onemogući da konkuriše i ko bude imao opšte bolje uslove, da mu se i dodijeli specijalizacija”, naveo je Kalač u odgovoru SDM.

Uz pritužbu Ombudsmanu SDP je dostavio i audio snimak, zatim kopije konkursa objavljenog 30. septembra i 1. oktobra, poništaj konkursa od 26. oktobra, kao i email prepiska između te organizacije i direktora Doma zdravlja Rožaje Hajrana Kalača.

Zbog ranijih zloupotreba, SDM tražio da se ljekari izuzmu

Predsjednica SDM Milena Popović Samardžić rekla je da su tražili da se odredba Zakona o radu, na osnovu koje poslodavac može poništiti konkurs, ne odnosi na ljekare, ali je to odbijeno jer se primjenjuje na sve.

“Nisam shvatila u potpunosti ovaj odgovor osim u dijelu odbija se. Detaljno smo im objasnili na koji način se raspisivanje konkursa za specijalizaciju i posao u zdravstvu već zloupotrebljava, ali nismo naišli na razumijevanje od strane ovog resora. Odgovori na naša pitanja i izložene probleme su vrlo šturi, nerazumljivi, uopšteni da smo stekli utisak da su zapravo nezainteresovani za probleme... Nekome očigledno odgovara da postoji prostor za zloupotrebe”, rekla je Popović “VIjestima”.

Bonus video: