Karantin i izolacija skraćeni na 14 dana

Mjera samoizolacije se ukida licima kojima je na dan stupanja na snagu ove mjere isteklo 14 dana trajanja samoizolacije, a najmanje tri dana nemaju simptome ni znakove infekcije

60425 pregleda 243 reakcija 36 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je na predlog Instituta za javno zdravlje (IJZ) da u skladu sa međunarodnim preporukama i praksom koja je već na snazi u većini država Evropske unije, u Velikoj Britaniji, SAD, Japanu skrati vrijeme samoizolacije i institucionalne izolacije sa sada propisanih 21 dan na 14 dana.

"Najnoviji naučni dokazi ukazuju da je zaraznost oboljelih znatno kraća nego što se prvobitno smatralo te da su pacijenti zarazni dan ili dva prije pojave simptoma, da zaraznost raste sa pojavom simptoma, da je najveća tokom prva dva dana prisustva simptoma da bi nakon toga polako opala i izgubila se tokom prvih deset dana bolesti kod onih pacijenata koji su imali blage simptome. Zaraznost asimptomatskih slučajeva očigledno traje i kraće. Ovo ukazuje da pacijenti koji nijesu imali simptome, a kod kojih je prošlo najmanje 14 dana od uzimanja uzorka za test koji je bio pozitivan, ne predstavljaju opasnost po svoje okruženje te samim tim ne postoji potreba za njihovom samoizolacijom nakon 14. dana – navedeno je u obrazloženju predloga IJZ da mjera samoizolacije bude skraćena i u Crnoj Gori", saopšteno je iz NKT.

Mjera samoizolacije se ukida licima kojima je na dan stupanja na snagu ove mjere isteklo 14 dana trajanja samoizolacije, a najmanje tri dana nemaju simptome ni znakove infekcije.

Bonus video: