Mugoša: Zadatak nam je očuvanje zdravlje građana, to možemo pridržavajući se preporuka i mjera

"Ako mogu da pomognu zdravstvenom sistemu, pozivam isti taj "politički medicinski tim" da pomogne, jer nam ljekara uvijek treba, a politiku da ostave političarima. Naravno, ako zbog politike nijesu zaboravili medicinsku struku"

20052 pregleda 62 reakcija 62 komentar(a)
Mugoša, Foto: Boris Pejović
Mugoša, Foto: Boris Pejović

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša kazao je da javnosti jasno "da u jeku političke kampanje postoji potreba političkih subjekata da traže dežurnog krivca za svoje neuspjele političke ciljeve".

Mugoša je reagovao na navode Medicinskog tima Ujedinjene Crne Gore navodeći da ga ne dotiču "mnogo ovakvi pokušaji vrijeđanja, ne samo mene već i zdravstvenih radnika koji su od početka na prvoj liniji odbrane od zlog neprijatelja".

Medicinski tim UCG naveo je da im Mugoša, "više nije kolega", te da je "nakon pet mjeseci od pojave pandemije COVID-19 u CG, napustio postulate nauke".

Povezani članci

02. Avgust 2020.

Medicinski tim UCG: Mugoša nam više nije kolega

"Nažalost, postoji virus koji je mnogo opasniji, a to je ljudska zloba i manipulacija činjenicama u svrhu ostvarivanja sitnih političkih interesa. Ja sam profesionalac i dugujem ogromnu zahvalnost sjajnim ljudima i ljekarima Instituta na čijem sam čelu, kao i svima onima kojima nije bilo teško da ne gledaju svoje porodice, da ne spavaju mjesecima dok vode brigu o građanima ove zemlje i njihovom zdravlju. Na nevjerovatnim naporima i trudu nijednom riječju ne mogu da se dovoljno zahvalim, jer takav trud prevazilazi sve do sad poznate borbe protiv raznih bolesti. To je trud čovjeka koji se mjeri isključivo dobrotom i požrtvovanošću", navodi se u reagovanju Mugoše.

Dodao da mu je bila dužnost da odgovori, kako navodi, "na more političkih manevara nepotpisanih i nepoznatih "kolega" iz neke političke partije, kojima je, očigledno, neistina a ne struka postala svetinja".

"Ne znam ni sam šta znači medicinski tim neke političke partije jer mi u ovom trenutku ni internet pretraživač ne pomaže da ovakav primjer nađem u svijetu. Znam šta znači ljekar koji svoju ljekarsku etiku stavlja na prvo mjesto i ne želim da se bavim onima kojima je politička karijera važnija od liječenja ljudi. Vidim da te “kolege” iz tog “medicinskog tima” neke poličke partije imaju dovoljno vremena za besmislene insinuacije. Blago njima. Ako mogu da pomognu zdravstvenom sistemu, pozivam isti taj "politički medicinski tim" da pomogne, jer nam ljekara uvijek treba, a politiku da ostave političarima. Naravno, ako zbog politike nijesu zaboravili medicinsku struku. To je najbolje mjesto da pokažu svoj patriotizam, na kome insistiraju".

Mugoša je kazao i da mu je "žao" članove Medicinskog tima UCG.

"Na što su sve te “kolege” sakrivene iza sintagme “medicinski tim” neke političke partije spremne da napišu, vjerovatno i da urade, zarad nečega što nema veze s njihovim formalnim obrazovanjem. Neka im je srećan svetac kojeg pominju i do kojeg im je stalo, želim dobro zdravlje i njima i njihovim porodicama. Pobijedili smo u prvom talasu, pobijedićemo i u drugom. To nam je sada jedini zadatak- očuvati zdravlje naših građana, a to možemo pridržavajući se preporuka i mjera. One osnovne nijesu zahtjevne, a daju dobre rezultate, jer moramo naučiti da živimo i radimo uz prisustvo novog koronavirusa - održavati fizičku i društvenu distancu, voditi računa o higijeni ruku i prostora i nositi masku", zaključuje se u reagovanju Mugoše.

Bonus video: