Tropske vrućine, a vode u prigradskim naseljima Podgorice nema

Mještani više prigradskih naselja i ovoga ljeta imaju problema sa snabdijevanjem vodom - slavine u njihovim domovima često presuše

8923 pregleda 130 reakcija 11 komentar(a)
Izvor Mosor u Doljanima (ilustracija), Foto: Bors Pejović
Izvor Mosor u Doljanima (ilustracija), Foto: Bors Pejović

Mještani više prigradskih naselja i ovoga ljeta imaju problema sa snabdijevanjem vodom - slavine u njihovim domovima često su suve.

Najviše žalbi “Vijestima” prethodnih dana stiglo je od mještana Karabuškog polja, a tvrde da vode u tom kraju više nema nego što ima.

Karabuško polje je dio Opštine Tuzi.

Taj problem imaju i u Doljanima, gdje slavine u domaćinstvima presuše uglavnom predveče, a “Vijestima” je nezvanično pojašnjeno iz preduzeća Vodovod i kanalizacija da se to dešava jer mnogi stanovnici vodom za domaćinstva neprekidno zalivaju bašte.

Međutim, pojedini mještani Karabuškog polja tvrde da su nestašice počele još prije godinu, kada je upravljanje sistemom preuzelo podgoričko preduzeće Vodovod i kanalizacija.

“Vjerujte da više nemamo, nego što imamo vode. Dođem sa posla, vrućine su, ne mogu da se osvježim, jer vode nema. Nemam osnovnih uslova za održavanje higijene. Nestane vode često, navodno na crpnoj stanici, kako su nam pojasnili nadležni, ima sklopka, koju ako nestane struje, neko mora da dođe i uključi je”, kazao je mještanin, koji je želio da ostane anoniman.

Istakao je da su problemi počeli prije godinu, a da kubure sa vodom sada kada im Vodovod naplaćuje kubik 40 centi, odnosno duplo više nego kako je bilo kada je to radio Mjesni odbor...

“Plaćam račune redovno, tražim samo da to bude adekvatno ispraćeno. Nemam baštu, tako da vodu ne trošim za zalivanje i mislim da to nije razlog nestašica”, tvrdi taj mještanin.

Iz Vodovoda i kanalizacije nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” zbog čega su nestašice vode na Karabuškom polju, da li je to zbog zalivanja, koliko u tom naselju ima potrošača i u kojim mjestima još postoji taj problem.

“Živim u kući koja ima dva sprata. Na gornjem spratu vode uglavnom nema, a to se dešava i u prizemlju kuće”, kazao je jedan od mještana Karabuškog polja. Kako je ranije saopšteno iz Glavnog grada, Karabuško polje priključeno je u vodovodni sistem Tuzi i Glavnog grada Podgorice, a tamo ima oko 700 domaćinstava.

“Za izgradnju i povezivanje sistema Karabuškog polja na izvorište Milješ utrošeno je više od 600.000 eura. Ukupna dužina izvedene vodovodne mreže iznosi preko 20 kilometara”.

U Doljanima, kako je “Vijestima” kazao Božidar Ivanović, vode uglavnom nema tokom noći, pa mještani tokom dana napune bidone i kante.

“Pojedini idu na izvor na Mosoru, pa otuda donose vodu”, kazao je Ivanović. Problem sa vodom godinama su imali i stanovnici Lješanske nahije, pa su zbog nestašica uvođene restrikcije.

Bonus video: