Podgorica: Plan urbanizacije Sadine do 15. maja

Prostor Sadine, površine 144 hektara, biće detaljno razrađivan DUP-om
555 pregleda 5 komentar(a)
Sadine, Foto: Zoran Đurić
Sadine, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.01.2018. 17:04h

Idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje i Studija sa preporukama za način urbanizacije Sadina trebalo bi biti odabrano 15. maja ove godine.

Glavni grad je, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, raspisao konkurs za odabir najboljeg Idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja i Studije sa preporukama za način urbanizacije.

"Osnovni cilj Konkursa je odabir najkvalitetnijeg urbanističko-arhitekonskog rješenja i studije koji će služiti kao siguran osnov na kojem će prostor Sadine, površine 144 hektara, biti detaljno razrađivan detaljnim urbanističkim planom, što... treba da uslijedi nakon odabira prvonagrađenog konkursnog rad a“, navodi se u konkursu.

U tekstu konkursa je navedeno da Glavni grad posmatra urbani prostor kao "dragocjen lokalni i nacionalni resurs kojem mora biti posvećena posebna pažnja“, naročito kada se definišu neizgrađene urbane zone.

"Naša vizija Sadina zasniva se na principu održivosti budućeg prostora, od kojeg se očekuje da bude integralan dio urbanog tkiva Podgorice“, ističe se u konkursu.

Pojam održivosti, pojašnjeno je, podrazumijeva bavljenje lokalnim resursima pri čemu se poseban akcenat stavlja na brigu o životnoj sredini, korišćenje energije iz obnovljivih izvora i adekvatno upravljanje zemljištem, infrastrukturom, otpadom...

"Rješenje i Studija treba da prikažu Sadine kao re-urbanizovan, vitalan i sadržajan dio grada prema principima održivosti koja će omogućiti funkcionisanje 'grada u gradu'“, dodaje se.

Prostor Sadina je okružen Bulevarom SKOJ-a, Ulicom dr Blaža Raičkovića, Knjaza Danila, Rusa Radulovića i Radničkom ulicom. Ovaj dio grada je ranije bio u privatnom vlasništvu, nakon čega je prostorom počela da upravljala kompanija “13. jul-Plantaže”, a potom je izvršen postupak povraćaja zemljišta nekadašnjim vlasnicima.

Sadine su prema GUP-u Titograda iz 1990. godine, imale namjenu poljoprivrednog zemljišta, kao dio grada sa visokim potencijalom za razvoj poljoprivrede.

Važećim Prostorno urbanističkim planom je izvršena prenamjena u građevinsko zemljište mješovite namjene.

Stijepović raspisao međunarodni konkurs

Odlukom o raspisivanju konkursa, koju je donio gradonačelnik Slavoljub Stijepović, predviđeno je da on bude međunarodni, opšti, idejni, jednostepeni i anoniman. „Visina sredstava za konkursni fond iznosi 200.000 eura i obezbijeđena je od strane Glavnog grada Podgorice, čije je učešće 50 odsto odnosno 100.000 eura i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, čije je učešće 50 odsto odnosno 100.000 eura“, navodi se u odluci.

Takođe, određena je i visina pojedinačnih nagrada, te će autor najboljeg rješenja dobiti 50 hiljada eura, drugorangirani 35 hiljada, trećerangirani 20 hiljada, dok će za otkup tri rada biti izdvojeno 10 hiljada eura.

Ostatak sredstava je namijenjen žiriju i za organizaciju konkursa.

Rješenja se mogu dostaviti do 30. aprila, nakon čega će, do 15. maja, stručni žiri donijeti odluku.

Bonus video: