MANS: Ako Radio Bar omogući reklamiranje partijama i koalicijama, može se suočiti s kaznama od 5.000 do 20.000 eura

Iz MANS su rekli da je Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja prilično jasan kada je u pitanju učešće medija u izbornom procesu i
jasno definiše rokove u kojima mediji moraju predati svoje cjenovnike,
što kako tvrde, Radio Bar očigledno nije učinio

3409 pregleda 2 komentar(a)
Foto: MANS
Foto: MANS

Lokalni javni emiter Radio Bar je danas najavio da će, uprkos tome što je zakasnio sa predajom cjenovnika za oglašavanje partija, omogućiti učesnicima na parlamentarnim izborima da se reklamiraju na tom mediju, saopšteno je danas iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS)..

"Prema podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), cjenovnik ovog medija je predat tek 7. jula odnosno nakon ne samo zakonskog roka, već i dodatnog roka koji je ASK ostavio medijima", ističe se u saopštenju MANS.

Oni su dodali da je Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja prilično jasan kada je u pitanju učešće medija u izbornom procesu i jasno definiše rokove u kojima mediji moraju predati svoje cjenovnike, što kako tvrde, Radio Bar očigledno nije učinio.

"Ukoliko ova radio stanica čiji osnivač je Skupština opštine Bar, istraje u namjeri da kršeći pomenuti zakon i ipak omogući političkim partijama i koalicija da se reklamiraju na njemu, može se suočiti sa novčanim kaznama koje se kreću od 5.000 do 20.000 eura za pravno lice", ističe se u saopštenju MANS.

Oni apeluju na ASK da odluke po inicijativama koje su podnijeli donese što prije kako bi spriječili dalje kršenje Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

"MANS će svakako posebnu pažnju posvetiti praćenju medija koji nisu svoje cjenovnike dostavili na vrijeme i svaku objavu i reklamiranje izbornih lista putem tih medija prijaviti nadležnim organima kako bi izbjedili puno poštovanje zakona", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: