Uređenje puta platili iz svog džepa

Revoltirani jer resor Simovića i preduzeće "Putevi" ne ispunjavaju obećanja, mještani sakupili novac i platili privatnika da očisti desetak kilometara do katuna na Komovima

8927 pregleda 13 komentar(a)
Prikupili 700 eura i platili privatniku da osposobi dio puta, Foto: Privatna arhiva
Prikupili 700 eura i platili privatniku da osposobi dio puta, Foto: Privatna arhiva

Šesnaest domaćinstava ljevorečkih sela koja ljeti borave na Komovima, revoltirani jer im lokalno preduzeće “Putevi” i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, uprkos javnim obećanjima, nijesu ove godine očistili 10 kilometara makadamskog puta do katuna, sakupili su prošle sedmice 700 eura i platili privatnoj firmi da taj posao odradi.

Makadamski put ove godine nije blagovremeno saniran, iz resora na čijem je čelu Milutin Simović javno su, sredinom jula, obećali da će, uz komunikaciju s Glavnim gradom, nastojati da pomognu kako bi se putni pravac što prije osposobio. To se, međutim, nije desilo.

“Prikupili smo 700 eura i platili privatniku da se osposobi desetak kilometara puta do Komova. Šesnaest porodica sakupilo je novac i od Margaritske rijeke do katuna Velja rupa popravili smo makadamski put. Zahvaljujem Vladi što je, kao i do sada, ostala dosljedna kada su u pitanju Vasojevići”, kazao je “Vijestima” Miodrag Boričić, koji ljeta provodi u katunu Velja rupa.

“Vijesti” su sredinom jula objavile da je prvih pet domaćinstava iz ljevorečkih sela velikom mukom uspjelo da sa stokom ove godine dođe do katuna na Komovima, jer Ministarstvo poljoprivrede u koordinaciji s lokalnim preduzećem “Putevi” nije blagovremeno pomoglo da se očisti ruinirani makadamski put. Mještani ljevorečkih sela sa stokom ljeta provode u katunima Margarita, Slana rupa, Velja rupa i Stanište.

Na pitanje “Vijesti” zašto Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja do sada nije pomoglo da se riješi problem i ima li šanse da će se to uskoro desiti, iz resora Milutina Simovića sredinom prošlog mjeseca kazali su da su upoznati s potrebama stočara i molbom da se očisti makadamski put do katuna. Dodali su tada i da će kroz komunikaciju s Glavnim gradom nastojati da pomognu “kako bi se predmetni putni pravac što prije osposobio za nesmetan izdig na katune”.

“Čišćenje ruralnih makadamskih puteva u nadležnosti je lokalnih samouprava na čijoj teritoriji se nalaze. Bez obzira na tu činjenicu, Ministarstvo nastoji da u svim takvim slučajevima pomogne stočarima da dođu do katuna i u komunikaciji s lokalnim samoupravama ubrza čišćenje puteva”, kazali su iz Ministarstva.

Iz Glavnog grada tada su, takođe, potvrdili da su upoznati s problemom mještana i da će put “sanirati u narednom periodu”. Zbog neispunjenog obećanja, Ljevorečani su se na kraju samoorganizovali i o svom trošku popravili put.

Bonus video: