nakon auto litije gradskim ulicama

Berane: Okupljanjem automobila kod manastira "Đurđevi stupovi" obilježen Dan eparhije budimljansko nikšićke

Vladika Joanikije ocijenio da je obnova Episkopije značila mnogo za narod

12636 pregleda 8 komentar(a)
Manastir Đurđevi stupovi, Foto: Tufik Softić
Manastir Đurđevi stupovi, Foto: Tufik Softić

Stotine automobila, nakon auto litije gradskim ulicama, okupilo se večeras kod manastira Đurđevi stupovi u Beranama u znak obilježavanja Dana eparhije budimljansko nikšićke i 807 godina od izgradnje ovog manastira.

Ranije danas molitvom i lomljenjem slavskog kolača Episkopija budimljansko-nikšićka, proslavila je praznik Svete Marije Magdaline – Blage Marije, slave ove eparhije.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom služio je Svetu Arhijerejsku liturgiju u katedralnom manastiru Eparhije – Đurđevim Stupovima.

 

Joanikije je kazao da ovdašnji narod obnavlja svetinje. 

Sa auto litije u Beranama
Sa auto litije u Beranamafoto: Tufik Sofitć

Ocijenio je da je obnova Episkopije značila mnogo za narod.

„Tada se naš narod sabrao oko svojih sveštenika, oko svetinja i zato je nastala velika obnova. Nadamo se da to nije bila samo obnova u građevinskom smislu. Preko 65 crkava novih je započeto, većina njih su završene i osveštane. Ne treba se hvaliti, ali treba da znamo šta se učinilo. Preko 30 starih svetinja je obnovljeno ili započeto da se obnavlja, većina njih iz temelja. Mnogo je važnije da se duhovno obnovimo i objedinimo oko Hrista, Duhom Božjim da se obnavljamo, Božjom istinom, ljubavlju i pravdom. To je započelo i, hvala Bogu, vidimo veliku odanost našeg naroda svojim svetinjama i vjeri, a to znači svojim precima i svojim potomcima“, kazao je vladika Janikije.

On se osvrnuo i na aktuelnu situaciju u vezi Zakona o slobodi vjeroipovijesti rekavši da crkva i vjera moraju biti slobodne.

„Daće Bog da prođu iskušenja koja trpimo danas, vi ste svi svjedoci i svi ste se borili da se sačuvaju Svetinje, da se ne dira u njihov identitet, da se ne porobljavaju naše svetinje, jer su posvećene Bogu i moraju biti slobodne. I vjera mora biti slobodna. I Crkva mora biti slobodna. Jedino kada je slobodna vjera to je prava vjera, a vjera ima slobodu u Hristu i kad je u ropstvu", dodao je on.

Vladika Joanikije  pozvao je na pomirenje i život u slozi.

„Srećan svima današnji praznik, proslavljamo ga u specifičnim okolnostima, u vrijeme velikog pritiska na Crkvu od strane vlasti Crne Gore. Taj virus je opasniji od ovog koji hara, ne samo Crnom Gorom, nego mnogo šire. Nadamo se da ćemo se izboriti i ostati svoji na svome i da će se proslaviti ime Božje preko Njegovog naroda i u ovim vremenima, ali, da ne likujemo ako pobijedimo one koji nas gone. To su naša braća, mi želimo s njima da se izmirimo i živimo u ljubavi, pravdi i istini, a ne da trpimo teror jedni od drugih, ne dao Bog“, poručio je Joanikije.