uz poštovanje mjera nkt

SNS obilježio 25 godina "Oluje": Uvijek ćemo se sjećati mučeničkog stradanja Srba

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović je istakao da je "na pomen došao kako bi izrazio svoju molitvu za svu nevino pobijenu djecu i nejač u zločinačkoj akciji Oluja"

6347 pregleda 59 reakcija 18 komentar(a)
Detalj sa obilježavanja, Foto: Srpski nacionalni savjet
Detalj sa obilježavanja, Foto: Srpski nacionalni savjet

Srpski nacionalni savjet Crne Gore (SNS) organizovao je pomen u u Gornjem manastiru Ostrog za više hiljada nevino stradalih žrtava na području Sjeverne Dalmacije, Like, Korduna i Banije povodom dvadeset i pet godina od akcije "Oluja", saopšteno je iz SNS.

"Pomen je, uz poštovanje svih propisanih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, održan u Gornjem manastiru Ostrog, a pored organizatora, prisustvovao mu je i amdasardor Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, kao i jedan broj Srba iz Krajine koji su se 1995. godine doselili u Crnu Goru", navodi se u saopštenju

Pomen je služio jeromonah Vladimir Palibrk.

„Uznijeli smo naše molitve preko Svetog Vasilija za one koji su nevino postradali u Krajini. Oni se sada nalaze u Carstvu nebeskom, raduju se i mole se za nas, videći nas sabrane oko imena Božijeg i ove svetinje. Od Boga i od hrišćanstva smo naučili da ne budemo zlotvori, da ne proganjamo ljude, da ne gonimo bližnje. A nama, hrišćanima, svaki čovjek je bližnji" , kazao je jeromonah Palibrk.

Predsjednik SNS Momčilo Vuksanović je rekao da je ova organizacija zbog novonastale situacije u regionu, i nemogućnosti da zajedno sa svojim sunarodnicima obilježi ovaj datum, odlučila da organizuje pomen u manastiru Ostrog i na taj način se sjeti svih stradalih Srba.

„Možda nas je i sam Sveti Vasilije Ostroški pozvao da ovdje pomenemo sve mučenike koji su stradali potpuno nevini, da ovdje obilježimo taj datum koji je za sve nas bio veoma neprijatan. Mi taj zločin pamtimo i vjerujemo da će ovo sabranje postati tradicionalno, da ćemo se ovdje okupljati da uvijek pomenemo i sjetimo se ovih mučenika", kazao je Vuksanović.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović je istakao da je "na pomen došao kako bi izrazio svoju molitvu za svu nevino pobijenu djecu i nejač u zločinačkoj akciji Oluja".

Detalj sa obilježavanja
Detalj sa obilježavanjafoto: Srpski nacionalni savjet

„Srpski narod je Hristov narod, narod svetosavski, koji je uvijek bio na putu ljubavi sve od svetoga kosovskoga mučenika cara Lazara. Mi ćemo se kao hrišćanski narod, sabran u ovoj svetinji, uvijek sjećati mučeničkog stradanja Srba iz Krajine, i uvijek pozivati na praštanje, ali istovremeno ne smijemo i ne možemo da zaboravimo“, kazao je ambasador Božović.

Preporučujemo za Vas