Mještanima Mateševa i Bara Kraljskih struju kidaju svaki drugi dan

Iz CEDIS-a su “Vijestima” kazali da je “isključenje dalekovoda neophodno u toku izvođenja radova, koji se mogu relizovati jedino u beznaponskom stanju”.
Sa dalekovoda “Skrubuša” napaja se električnom energijom, kako kažu, 480 mjernih mjesta u Mateševu i Kraljskim Barama

2456 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Po više sati, nekoliko puta sedmično, mještani kolašinskih sela Mateševa i Kraljskih Bara, kako tvrde, su bez struje.

Takvo stanje traje već tri godine, a lani su izračunali da im je oko 200 puta isključivana struja.

Zbog toga, objašnjavaju, i ovog ljeta, veliku štetu trpe vlasnici nekoliko ugostiteljskih objekata, pilana i prodavnica, ali i domaćinstva.

“Prošlog ljeta iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) obećali su nam da će rekonstrukcija dalekovoda u ovom dijelu biti završena za nekoliko mjeseci, do jeseni. Poslije toga trebalo je da imamo uredno snabdijevanje. Po svemu sudeći, radovi na tom dalekovodu, ipak, još traju, a mi već tri godine ostajemo bez struje svaki drugi ili treći dan po nekoliko sati. Pored toga, svaki put kad je nevrijeme, takođe, nemamo struje”, objašnjava Vojin Čepić, vlasnik jednog od restorana na putu od Kolašina ka Mateševu.

Prema njegovim riječima, kad struje nema - u restoranu koristi agregat, pa to dodatno uvećava trošokove i njemu i ostalima koji se na taj način snalaze. Struje, kaže, nekad nema i po šest sati.

Ponovno uključenje električnih aparata, nakon nestanka struje, značajno, tvrdi Čepić, uvećava račune za utrošenu električnu energiju.

Iz CEDIS-a su “Vijestima” kazali da je “isključenje dalekovoda neophodno u toku izvođenja radova, koji se mogu relizovati jedino u beznaponskom stanju”. Sa dalekovoda “Skrubuša” napaja se električnom energijom, kako kažu, 480 mjernih mjesta u Mateševu i Kraljskim Barama.

Radovi na tom dalekovodu, tvrde, privode se kraju.

“Do sada je remontovano 14 trafostanica i zamijenjen 351 stub. U taj projekat do sada je uloženo preko 260.000 eura. U planu je zamjena još 18 stubova na dalekovodu, sječa trase, kao i rekonstrukcija dijela niskonaponske mreže... Informacije o planiranim prekidima u napajanju, zbog izvođenja radova, objavljujemo na našem sajtu, FB stranici i medijima minimum 24 sata prije izvođenja”, kazali su iz PR službe CEDIS-a, odgovarajući na pitanja “Vijesti”.

Objašnjavaju da su radovi na 10kV dalekovodu “Skrbuša” u Kolašinu dio projekta Revitalizacije srednjenaponske (SN) i niskonaponske (NN) mreže u crnogorskim selima.

Kroz taj projekat, objašnjavaju, “uložiće se desetine miliona u mrežu i objekte u cilju kvalitetnije, sigurnije i stabilnije isporuke električne energije”.

Kako su rekli, “revitalizacija, rekonstrukcija i modernizacija postojećih, kao i izgradnju novih elektroenergetskih objekta u svim crnogorskim opštinama obezbijediće kvalitetno i sigurno napajanje električnom energijom”.

Bonus video: