"suprotno evropskim standardima"

HRA: Protestujemo zbog hapšenja Danilovgrađanina koji je objavio komentare za Đukanovića i Ivanovića

"Lišavanje slobode zbog izražavanja koje ne poziva na nasilje i ne predstavlja govor mržnje je suprotno evropskim standardima", ističu iz Akcije za ljudska prava  

11386 pregleda 29 reakcija 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: HRA
Ilustracija, Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) protestuje zbog hapšenja R.R. iz Danilovgrada zbog toga što je, kako su mediji izvijestili, na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk objavio komentare uvredljive za predsjednika države Mila Đukanovića i poslanika DPS Petra Ivanovića, navodi se u saopšenju ove organizacije. 

"On je, sudeći po dostupnim informacijama, u odnosu na jednog, pored ostalih kritika, rekao i da će građanima kroz treći paket mjera “još jednom dati k.…”, dok je za drugog napisao da je "jedno veliko … ljudsko". Lišavanje slobode zbog izražavanja koje ne poziva na nasilje i ne predstavlja govor mržnje je suprotno evropskim standardima", upozoravaju iz Akcije za ljudska prava. 

Kako podsjećaju, uvreda u Crnoj Gori je ukinuta kao krivično djelo još 2011. godine, ali ističu da i dalje opstaje kao oruđe "za gušenje slobode izražavanja u članu 7 stav 2 Zakona o javnom redu i miru, na osnovu koga je procesuiran i posljednji slučaj". 

"Prethodno je i G. M. Iz Nikšića kažnjen sa 500 eura na osnovu istog člana zbog vrijeđanja direktora Uprave policije na društvenoj mreži. HRA je u tom slučaju pomogla pisanje žalbe, koja je usvojena, i predmet je vraćen na ponovno odlučivanje", rekli su iz HRA.

Oni su kazali da ovaj član Zakona o javnom redu i miru predviđa i kaznu zatvora, koja je za krivično djelo uvrede u Crnoj Gori ukinuta još 2003. godine.

"Smatramo da se ova odredba zloupotrebljava protivno međunarodnim standardima i da predstavlja povratak kriminalizacije uvrede. Ranije se za uvredu i klevetu kao krivična djela moglo odgovarati samo na osnovu privatne krivične tužbe, dok sada policija za uvredu goni ljude, dok se tužilaštvo tome ne suprotstavlja", objašnjavaju iz HRA. 

Oni ističu da je jedan od osnovnih principa slobode izražavanja u demokratskom društvu obaveza javnih ličnosti, posebno državnih funkcionera i političara, da trpe povećan nivo kritike, koji uključuje i “vrijeđanje, šokiranje i uznemiravanje" u kontekstu rasprave o temama javnog interesa.

"Ističemo i da je Evropski sud za ljudska prava ukazivao da svaka mjera kojom se zadire u slobodu okupljanja i izražavanja, osim u slučajevima podstrekavanja na nasilje ili odbacivanja demokratskih načela, šteti demokratiji i da je dovodi u opasnost, koliko god se određeni pogledi ili riječi činili šokantnim i neprihvatljivim vlastima (Sergej Kuznjecov protiv Rusije, 2008, st. 45)", dodaju. 

Akcija za ljudska prava apeluje na policiju, državne tužioce i sudije prekršajnih sudova da se pridržavaju međunarodnih standarda slobode govora, koja je od suštinskog značaja za demokratiju, i da prestanu da primjenjuju mjere koje čine da Crna Gora izgleda kao policijska država. 

Kako dodaju, građani u demokratskom društvu imaju pravo da na osnovu različitih stavova i informacija iz različitih izvora sagledaju stvarnost i zauzmu stav, "bez paternalističke državne cenzure".

"Član 7 stav 2 Zakona o javnom redu i miru glasi: "Ko na javnom mjestu grubo vrijeđa drugog ili se na drugi način ponaša naročito drsko, bestidno ili uvredljivo, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 250 eura do 1.000 eura ili kaznom zatvora do 60 dana", zaključuje se u saopštenju.