CGO: Građani da provjere da li im je potpis podrške uredno evidentiran ili zloupotrijebljen

Ohrabruju građane da, u slučaju zloupotrebe njihovog potpisa, podnesu krivičnu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu

5685 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje da je Državna izborna komisija (DIK) kreirala na svom sajtu poseban link - potpisi.dik.co.me. Kako objašnjavaju iz ove organizacije, na tom linku građani i građanke mogu provjeriti da li se nalaze u spisku podrške bilo koje od potvrđenih izbornih listi za parlamentarne izbore zakazane za 30. avgust 2020. godine

"Pozivamo sve građane i građanke da iskoriste tu mogućnost i da jednostavnim unosom svog jedinstvenog matičnog broja provjere da li su uredno evidentirani, ukoliko su dali potpis, ili je došlo do zloupotrebe njihovog potpisa", navodi se u saopštenju Centra za građansko obrazovanje.

"U slučaju da provjerom utvrde da je za podršku određenoj listi zloupotrijebljen njihov potpis i lični podaci, ohrabrujemo te građane i građanke da podnesu krivičnu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu protiv one liste koja je njihov potpis podrške zloupotrijebila", ističu iz ove organizacije.

Kako dodaju, CGO će pružiti i besplatnu pravnu podršku svim licima koji je zatraže na email info@cgo-cce.org i pomoći im u postupku pisanja i podnošenja krivične prijave nadležnom državnom tužilaštvu.

"Takođe, CGO ohrabruje građane i građanke da takve primjere zloupotrebe svog potpisa javno komuniciraju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: