"Erika" sa izbjeglicama stigla u Zeleniku: Željeli da prošvercuju Sirijce u Crnu Goru?

Pomorska policija jutros je u susret italijanskoj ribarici uputila nekoliko svojih plovila koja su je presrela, a na oko četri milje udaljenosti od obale na "Eriku" su se ukrcali i pripadnici naše granične pomorske policije kako bi se izbjegla mogućnost da se sa italijanskog broda eventualno u more pokuša baciti bilo kakav eventualno kompromitujući dokazni materijal
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2018. 18:06h

Italijanska ribarica "Erika" uplovila je u luku Zelenika, a na brodu se, pored tri člana posade, nalazilo 17 izbjeglica iz Sirije, među kojima je četvoro djece i tri žene.

Medicinska služba je pregledala izbjeglice, koje na sebi nisu imali nikakvu obuću, kako nezvanično saznaju "Vijesti", a jedan od njih ima upalu pluća.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti" crnogorske pomorske vlasti preko elektronskog trakinga utvrdile su kompletnu rutu i način kretanja ribarice "Erika" u protekla 24 sata. Ona je na senzorima naših službi prvi put detektovana na udaljenosti od 30 milja od obale nakon čega je preko AIS trakinga utvrđeno da je prema našoj obali krenuo iz pravca Otrantskih vrata na ulazu iz Jonskog mora u Jadran.

Detaljni podaci sa elektronskih sistema Mornarice i Uprave pomorske sigurnosti pokazuju da je gumenjak sa sirijskim izbjeglicama najvjerovatnije krenuo sa crnogorske obale, negdje u blizini Budve, te da ima osnova priča italijanskih ribara da su oni te ljude rano jutros pokupili sa pokvarenog gumenjaka na oko 17 milja udaljenosti od crnogorske obale.

Istraga je u toku.

Budući da se "Erika" cijelo to vrijeme kretala brzinom od 4 do 6 čvorova nameće se zaključak da se brod nije zaustavljao zbog uobičajnih ribarskih aktivnosti što bi bilo za očekivati jer je riječ o ribarici koja lovi paragalima a ne povlačnim ili plutajućim mrežama.

Isto tako činjenica da se brod stalno kretao i da se nije zaustavljao navodi na zaključak da "Erika" nije pokupila nikakve brodolomce iz mora jer bi u tom slučaju morala da stane.

Pomorska policija jutros je u susret italijanskoj ribarici uputila nekoliko svojih plovila koja su je presrela, a na oko četri milje udaljenosti od obale na "Eriku" su se ukrcali i pripadnici granične pomorske policije kako bi se izbjegla mogućnost da se sa italijanskog broda eventualno u more pokuša baciti bilo kakav eventualno kompromitujući dokazni materijal.

Budući da je riječ o brodu koji je i ranije u dva navrata u Hrvatskoj imao sukobe sa zakonom jer je uhvaćen u nelegalnom ribolovu crnogorskii državni organi ne isključuju ni mogućnost da je posada "Erike" namjerno pokušala da sirijske izbjeglice prošvercuje u Crnu Goru.

Prije šest mjeseci grupa izbjeglica je krenula iz Sirije, nezvanično saznaju "Vijesti". Njihova maršuta trebala je da izgleda ovako: stigli su do Turske iz Turske u Albaniju, iz Albanije u Crnu Goru, iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, iz BiH u Hrvatsku, iz Hrvatske su trebali za Italiju, planirajući da iz Italije idu u Švedsku.

Stigli su do međunarodnih voda i tu ih je pokupila italijanska ribarica.

Petnaest metara duga ribarica koja se nalazila u međunarodnim vodama na oko 20 milja pred crnogorskom obalom, jutros je uputila poziv u pomoć nadležnim službama u Crnoj Gori, obavijestivši ih o time da se na brodu nalaze izbjeglice i da se brod uputio ka najbližoj luci.

„Za sada nemamo pouzdanu informaciju što se desilo – da li je „Erica“ eventualno spasila brodolomnike-izbjeglice sa nekog potonulog plovila ili ih je možda sama ta ribarica švercovala. O svemu su obaviješteni Granična pomorska policija i Mornarica Vojske Crne Gore koji su preduzeli mjere iz svoje nadležnosti i čija će plovila isploviti u susret italijanskoj ribarici. Mi taj brod pratimo preko svog sistema za elektronski nadzor plovidbe“, kazao je „Vijestima“ ranije direktor Uprave pomorske sigurnsoti Crne Gore Safet Kočan.

„Erika“ se u tom trenutku nalazila na 14 milja jugoistično od ostrva Mamula i plovila ka Boki brzinom od 8 čvorova.

Uprava policije: Lica zbrinuta, sada slijede dalje mjete i radnje koje se tiču njihivog statusa

Pripadnici granične policije su danas u Luci Zelenika izvršili prihvat 17 stranih državljana – migranata koje je do naše obale, uz prethodno obavještenje sa mora, dovezao italijanski brod. Nakon prihvata, ovih 17 lica je zbrinuto i u toku je rješavanje ostalih pitanja i dalje postupanje u vezi sa ovim događajem.

"Naime, Upravi pomorske sigurnosti je jutros oko 07,00 časova od strane posade italijanskog plovila „Erica“ upućen poziv za asistenciju u kojem je tražena pomoć oko pristajanja u našu luku jer brod prevozi 17 lica i prijeti im opasnost od potopljavanja. Posada broda „Erica“ je prethodno, shodno saznanjima, pružila pomoć ovim licima koja su se nalazila na manjem gumenom čamcu u međunarodnim vodama na način što ih je prihvatila na svoje plovilo. Uprava pomorske sigurnosti je o svemu odmah obavijestila službenike Sektora granične policije – Regionalnog centra granične policije „Jug“", saopšteno je iz Uprave policije.

Službenici Sektora granične policije su preduzeli aktivnosti kako bi se izvršio prihvat ovih lica po pristajanju. O svemu su obaviješteni Centar bezbjednosti Herceg Novi, Direktorat za vanredne situacije MUP-a, Lučka kapetanija – Kotor, Dom zdravlja Herceg Novi i Komunalna policija.

"Brod „Erica“ sa šest članova posade – italijanskih državljana i 17 migranata je uplovio u Luku Zelenika oko 10,10 časova. Od 17 migranata, bilo je deset muškaraca, četiri žene i troje djece. Od ovih 17 lica, po njihovim izjavama, najviše je lica iz Sirije – 11, po dva lica su iz Maroka i Jemena i po jedno lice je iz Avganistana i Pakistana. Lica su prihvaćena i medicinski zbrinuta. Obezbijeđeni su im hrana, voda i suva odjeća. Slijede dalje aktivnosti u vezi sa ovim događajem kako bi se utvrdile relevantne činjenice i preduzele mjere i radnje iz oblasti nadležnosti naših organa a koje se tiču statusa ovih lica i ostalih povezanih pitanja", navodi se u Upravi policije.

Galerija

Bonus video: