Palmer: SAD će učiniti sve da pomognu Crnoj Gori u borbi protiv dezinformacija

Dio pomoći se ogleda i u razvijanju sposobnosti za nadgledanje prostora u koji se slivaju informacije kako bi dezinformacije bile prepoznate

13223 pregleda 37 reakcija 36 komentar(a)
Palmer, Foto: BETAPHOTO
Palmer, Foto: BETAPHOTO

Metju Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan, izjavio je za Glas Amerike da Sjedinjene Države čine sve da Crnoj Gori pomognu u borbi protiv dezinformacija u uslovima globalne pandemija kovida-19, a u kontekstu održavanja predstojećih parlamentarnih izbora.

Taj stav Palmer je iznio tokom razgovora o prilikama na Zapadnom Balkanu koji je organizovao Balkan insajder – vašingtonski internet portal koji se bavi temama vezanim za područje Balkana .

"Učinićemo sve kako bi naši crnogorski partneri razvili kapacitete za identifikovanje dezinformacija. Da prepoznaju kada se dezinformacije puštaju na području Crne Gore – kao i da se suprotstave takvom narativu. Da građanima skrenu pažnju na eksternu prirodu dezinformacija", podvlači Palmer.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a ukazao je da pomoć ima više aspekata.

"Dio te podrške je tehničke prirode, ali ogleda se i u razvijanju sposobnosti za nadgledanje prostora u koji se slivaju informacije kako bi dezinformacije bile prepoznate.Takođe, pomažemo i u razvoju kontranarativa. Sa naše tačke gledišta, kada uočimo primjenu takve vrste kampanje u Crnoj Gori, ili drugdje u regionu – skrenućemo pažnju na to i pomoći da se istina razluči od dezinformacija. Sa ciljem da otežamo stranama koje informacije koriste za potpirivanje nepovjerenja", zaključio je Palmer.

Bonus video: