KOR: Vuković da spriječi sječu stabala u Bloku 5

Oni su poručili da ukoliko se Vuković ne odazove na ovaj apel, oni će zelene površine Podgorice braniti svim demokratski raspoloživim sredstvima

6681 pregleda 38 reakcija 18 komentar(a)
Blok, Foto: KOR
Blok, Foto: KOR

Koalicija za održivi razvoj (KOR ) uputila je apel gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću povodom izgradnje kružnog toka na raskrsnici ulica Meše Selimovića i Blaža Jovanovića, a sa ciljem očuvanja stabala koji se u tom dijelu nalaze, a koja su stara četiri decenije.

"Naime, kako Glavni grad navodi u saopštenju za javnost da će cijelom dužinom, obostrano, biti izgrađeni trotoari i formirane zelene površine, smatramo da je nedopustivo uklanjati stare i mijenjati ih novima već da je neophodno naći kompromisno rješenje", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da ugradnja saobraćajne signalizacije, izrada atmosferske kanalizacije, vodovoda, elektroenergetske instalacije jake struje, kao i ugradnja hidrotehničkih instalacija, polaganje visokonaponskih kablova i izgradnja javne rasvjete su, sa razlogom dobrodošli, ali ne po cijenu već postojećih stabala.

"S obzirom na to da su ova stabla, tačnije drvoredi simbol ne samo Bloka V i Bloka VI, već grada Podgorice u cjelini, smatramo da bi njihovo uklanjanje bilo ne samo protivno moralnom i ekološkom načelu, već protivno i Ustavu Crne Gore u kojem je Crna Gora jasno definisana kao ekološka država; te je, prema tome, svako stablo temelj te definicije", kaže se u saopštenju.

Oni su apelovali na Vukovića da spriječi njihovu sječu i dalju devastaciju već postojeće zelene površine u ovom reonu.

Oni su poručili da ukoliko se Vuković ne odazove na ovaj apel, oni će zelene površine Podgorice braniti svim demokratski raspoloživim sredstvima.

Bonus video: