Đukanovićev partner šalje PCR testove za Dubrovnik

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), Marin Med sa 40 odsto udjela osnovala je firma “Prime Consult”, čiji je 100 odsto vlasnik Vladimir Perunović, ujedno i partner sina Mila Đukanovića u firmi “Kodio”

23774 pregleda 40 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kad to ne može da postigne Institut za javno zdravlje (IJZ), PCR testiranje na novi koronavirus moguće je za 350 i više eura uraditi preko privatne klinike Marin Med iz Kotora, čiji je jedan od osnivača poslovni partner Blaža Đukanovića.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), Marin Med sa 40 odsto udjela osnovala je firma “Prime Consult”, čiji je 100 odsto vlasnik Vladimir Perunović, ujedno i partner sina Mila Đukanovića u firmi “Kodio”, koja je registrovana za pružanje usluga u oblasti informacionih tehnologija.

Kotorska klinika, kako je objavljeno nedavno na njihovom vebsajtu, organizuje PCR testiranje na novi koronavirus. Putem sajta, iz te klinike zainteresovane obavještavaju da sestrinska istoimena klinika iz Dubrovnika od sredine jula na graničnom prelazu Karasovići organizuje “drive-in” (iz vozila) PCR testiranje na kovid-19. Navode i da se brisevi uzimaju radnim danima i nedjeljom od 19.30 sati, kao i da tako urađen test košta 350 eura, a rezultati su gotovi za 24 do 48 sati. Za one hitne slučajeve, test može da bude završen i za do 26 sati, ali je tada neophodno platiti više - 400 eura.

Napominju i da se testiranje mora platiti unaprijed.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti” ko uzima briseve, da li je i gdje za taj postupak osposobljeno osoblje i gdje se zapravo radi analiza uzoraka, iz Marin Med Montenegro kazali su da oni ne rade ništa od toga, već da samo posreduju u tome za dubrovačku kliniku.

“Kada je u pitanju PCR testiranje na novi koronavirus, Marin Med Montenegro ne radi uzorkovanje niti testiranje na kovid-19. Mi isključivo radimo zakazivanje testiranja i dostavljanje rezultata putem mejla osobama koje preko nas zatraže PCR testiranje. Uzorkovanje i testiranje realizuje poliklinika Marin Med iz Dubrovnika i za to koristi Nastavni zavod za javno zdravstvo splitsko-dalmatinske županije”, kazali su redakciji.

Iako su posrednici u zakazivanju i, kako su naveli, oni osobe koje zatraže testiranje ujedno i obavještavaju o rezultatima testova, iz Marin Med Montenegro nisu odgovorili i o broju onih koji su testirani na taj način.

“Podatak o ukupnom broju testiranih osoba dostupan je u poliklinici Marin Med Dubrovnik, te vas upućujemo da im se direktno obratite”, navode u odgovoru “Vijestima”.

PCR testiranje na novi koronavirus u Crnoj Gori radi se samo u laboratorijama Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Ranije je saopšteno da je u planu formiranje laboratorije za PCR i u Kliničkom centru (KC). Direktor Interne klinike KC Sreten Kavarić prije dva dana kazao je da ta laboratorija ne može da počne sa radom prije kraja septembra, što je najraniji rok kada PCR mašina za testiranje može da stigne u Crnu Goru.

“Problem nije novac, već mnoge dozvole i način na koji se mašina može prenijeti u Crnu Goru”, rekao je on.

Istog dana, pomoćnik direktora IJZ Senad Begić uputio je apel na privatnike koji imaju taj aparat da prosto pomognu IJZ i javno-zdravstvenom odgovoru na epidemiju koronavirusa.

“Laboratorija IJZ je u ovom trenu, kao i posljednjih nekoliko sedmica, oslonjena na traganje kontakata... Što znači da imamo čitav niz kategorija stanovništva, naročito putnika u međunarodnom saobraćaju, koji nažalost ne mogu da dobiju uslugu”.

Privatne zdravstvene ustanove, kako je kazao, na mnogo drugih načina mogu da pomognu IJZ i državne laboratorije rasterete pritisaka.

U više laboratorija u državi moguće je uraditi drugu vrstu testiranja - serološko, ali ono, kako su ranije pojasnili iz IJZ, otkriva samo postojanje antitijela na novi koronavirus.

Iz IJZ su u prvoj polovini jula 2.000 uzoraka poslali na PCR obradu u jednu od laboratorija u Njemačkoj.

Bonus video: