Radnici nikšićkog Metalca najavljuju radikalizaciju okupljanja ukoliko ne dobiju zaostale zarade

"Bila su razna obećanja, počev od gradonačelnika, preko ministarstava ekonomije i rada, do pomoćnika predsjednika Vlade, Milutina Simovića", kazao je jedan od radnika

4366 pregleda 10 komentar(a)
Okupljanje radnika Metalca, Foto: Svetlana Mandić
Okupljanje radnika Metalca, Foto: Svetlana Mandić

Radnici nikšićkog Metalca Termochem, preduzeća u kome je 27.decembra prekinuta proizvodnja, okupili su se ispred kapije tražeći da im se isplate zaostale zarade, u protivnom radikalizovaće okupljanja. Krajem prošle godine u Metalcu je bilo uposleno oko 110 radnika.

„Ovo je već osmi mjesec i nikakvih pomaka nema. Niko nam se povodom neisplaćenih zarada nije obraćao. Bilo je nekih sastanaka, ali sve je to bila prazna priča, počni od gradonačelnika koji je prije mjesec dana rekao da se jedan dio uhljebio u Aluminijski, a jedan dio privatno. Uhljebljenje je na dva, tri mjeseca, kratkog daha, a posle toga nema posla. Morali smo nekako da se snalazimo, da porodice prehranimo. Ne možemo da sjedimo kući i čekamo da se neko smilujemo na nas”, kazao je Radisav Bulatović, radnik Metalca.

Radnicima se duguje trećina oktobarske, novembarska, decembarska i januarska plata, a kažu i da im radni staž nije povezan od maja prošle godine.

Radisav Bulatović
Radisav Bulatovićfoto: Svetlana Mandić

“Ministarka ekonomije je u Skupštini kazala da mi radnici možemo da uvedemo stečaj. Nemamo pojma kako mi to možemo stečaj da uvodimo. Ne znamo ni ko je doveo investitora. On treba da odgovara. Govore da ne mogu da stupe u kontakt sa njim, ali može da stupi vlasnik firme koji obezbjeđuje objekat i da se naplati. Ne znamo koliko je duga bilo, a oni su izvezli kamionima materijal. Niko nije kontrolisao koliko je iznijeto toga, a po pričama izgledada je u Metalcu bio tornado i da je pokupljeno sve živo. Nas su svi zaboravili, jer mi ne postojimo ni u jednom od njihovih famoznih paketa jedan, dva, tri, četiri, koliko će ih već biti. Postojimo samo u lažnim obećanjima“, istakao je Bulatović.

Njegov kolega Niko Ćetković kazao je da radnici ne očekuju nikakvu milostinju, već samo da im se plati ono što su zaradili.

Niko Ćetković
Niko Ćetkovićfoto: Svetlana Mandić

"Bila su razna obećanja, počev od gradonačelnika, preko ministarstava ekonomije i rada, do pomoćnika predsjednika Vlade, Milutina Simovića. Prebacivali su lopticu jedni na druge i svi su nas prevarili. Nije bilo ni jednokratne pomoći iako su obećali“, istakao je Ćetković.

Metalac, koji je bio zatvoren do avgusta 2016. godine, kupila je češka kompanija Termochem koja je zatim pokrenula proizvodnju. Nastavak proizvodnje u Metalcu je nekoliko puta najavljivan, ali je svaki put odlagan uz obrazloženje da nijesu obezbijedili sredstva za njen nastavak, kao i da je matična firma u finansijskim problemima i da ne može da im pomogne.

“Neka nam samo daju ono što nam je investitor, koga mi nijesmo doveli, ostao dužan. Vidjećemo da li će se ovo pokrenuti sa mrtve tačke. Ukoliko se ništa ne dogodi, moraćemo radikalizovati proteste, a odlučićemo kako”, poručio je Bulatović.

Račun fabrike je, prema tadašnjem izvještaju Poreske uprave, blokiran od oktobra prošle godine na iznos od oko 120 hiljada eura. I Opština Nikšić je, po osnovu duga od oko 50 hiljada eura na ime poreza bila blokirala račun, ali su potom stavili hipoteku na zemlju i pojedine objekte u krugu fabrike.

“Češka firma, odnosno vlasnik koji je privatizovao ‘Metalac’, je praktično bankrotirao. Mi smo od duga za porez na nepokretnost, koji nam je dugovala,uspjeli da upišemo hipoteku na zemlju i objekte, da ne bi došlo do rasprodaje, jer nadamo se, kada se sredi situacija,da će Metalac će nastaviti da radi”, kazao je nedavno predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović.

Na sjednici SO Nikšić, krajem maja, Grbović je kazao da postoji interesovanje investitora za Metalac, kao i da očekuje da radnici dobiju novčanu pomoć.

“U razgovorima s premijerom, potpredsjednikom Vlade i ministrom finansija, očekujem da obezbijedimo neku jednokratnu pomoć za te radnike. Izgleda da ima nekih interesovanja za fabriku i ako bi to uspjelo, ona bi ponovo proradila”, kazao je tada Grbović. Ukoliko se u Metalac uvede stečaj, to bi bio treći za poslednjih 16 godina.

Bonus video: