"Black Pearl" napustio Tivat i isplovio za Gibraltar

Na mulo 1 danas je pristala 73 metra duga super jahta "Clio" ruskog oligarha Olega Deripaske i njen tzv. shadow boat (prateći brod), 60 metara dug "Sputnik"

11340 pregleda 79 reakcija 6 komentar(a)
Jahta "Black Pearl", Foto: Siniša Luković
Jahta "Black Pearl", Foto: Siniša Luković

Iako je i nautička sezona kada je jahting u pitanju, ovog ljeta lošija nego lani, pad broja posjeta brodova i gostiju u toj kategoriji turizma u Tivtu nije ni izblia toliko veliki koliko je to ovih dana slučaj u ostalim vidovima "klasičnog", odnosno hotelsko-kupališnog turizma.

Potvrđuje to podatak da je zauzetost vezova u marini Porto Montenegro koja je kapaciteta 450 jahti, bila 72 odsto.

Brodovi, naročito veće jahte, svakodnevno uplovljavaju i isplovljavaju iz Porto Montegra, a danas su, na mulo 1 pristala 73 metra duga super jahta "Clio" ruskog oligarha Olega Deripaske i njen tzv. shadow boat (prateći brod), 60 metara dug "Sputnik".

Dosta jahti na kratko svrati i zbog snabdijevanja bescarinskim gorivom, a pažnju javnosti, medija i (malobrojnih) turista koji ovih dana odmaraju na Crnogorskom primorju plijenio je i 107-meratski trojarbolni jedrenjak "Black Pearl".

Brod 'Sputnik'
Brod "Sputnik"foto: Siniša Luković

Ova superjahta ruskog milijardera Olega Burlakova sa oko 30 članova posade, u Porto Montenegro je stigla prije izbijanja pandemije koronavirusa, početkom marta od kada je "Black Pearl" boravio u Crnoj Gori i povremeno krstario od Boke do Bara i nazad.

"Black Pearl" je danas pod punim jedrima, napustio Tivat i isplovio za Gibraltar.

Inače, prema podacima koje je "Vijestima" saopštio PR i marketing menažder Porto Montenegra Danilo Kalezić, prosječna zauzetost vezova u toj marini do sada je u ovoj godini bila za osam odsto bolja nego lani.

"Razlog tome je značajno bolja zimska sezona koju smo u prva tri mjeseca ove godine imali u odnosu na isti period lani, ali i za ove prilike, sasvim solidan broj jahti koje su u marinu uplovljavale tokom jula i prvih dana avgusta, dok je period zatvorenosti zbog Covida-19 od druge polovine marta do kraja maja bio prililno loš", rekao je Kalezić.

Prema informacijama "Vijesti" iz Lučke kapetanije u Kotoru koja preko svoje ispostave u Tivtu obavlja administrativnu proceduru prilikom dolaska stranih jahti koje u Porto Montengru prelaze državnu granicu, do sada je ove godine izdato oko 75 odsto vinjeta za jahte u odnosu broj vinjeta izdatih u istom periodu prošle godine, što je potvrda da jahting nije pretrpio toliko veliki slom kao ostali vidovi turizma u Crnoj Gori.

Bonus video: