KOR: Vuković priča o ekologiji, a Podgoricu od najzelenijeg pretvara u betonirani grad

"Ozelenjavanje glavnog grada ne čine rekonstrukcije pojedinih parkova koje predstavljaju izvjesno "šminkanje" i maskiranje postojećih problema već stvaranje novih zelenih površina i oaza koje su Podgorici više nego potrebne"

3030 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Koalicija za održivi razvoj (KOR) poručilila je gradonačelniku Podogrice Ivanu Vukoviću da je pokazao da se ne njega ne može računati kada je potrebno da se brani ekološki prefiks Podgorice i Crne Gore.

Oni su se Vukoviću obratili povodom izgradnje kružnog toka u Bloku V na raskrsnici ulica Meše Selimovića i Blaža Jovanovića, gdje je jutros posječeno više stabala platana.

"Neupitno je koliko je razvoj glavnog grada neophodan kako bismo se svrstali među evropske gradove, a i da bismo razvili infrastukturu grada Podgorice po mjeri svih njegovih stanovnika i stanovnica, bez obzira na to da li iz njega potiču ili u njemu egzistiraju. Međutim, zelene površine našeg grada su na meti investitora i sveopšte betonizacije (da ne napominjemo pojedinačne primjere odnosa prema brdima Gorica i Ljubović kao simbolima ovog grada) kojoj već godinama svjedočimo. Ozelenjavanje glavnog grada ne čine rekonstrukcije pojedinih parkova koje predstavljaju izvjesno "šminkanje" i maskiranje postojećih problema već stvaranje novih zelenih površina i oaza koje su Podgorici više nego potrebne".

Oni su pitali Vukovića i "zašto srce glavnog grada, park posvećen Njegošu, već godinama niko ne sređuje".

"Da li je njegova namjena budući stambeni prostor? Podgorica se sve više suočava sa klimatskim promjenama, kao i svijet, te je prilagođavanje njima neophodno zarad svakog živog bića našeg grada. Ono se ne ogleda u novim klupama i novim zgradama, već u kiseoniku i hladu koje nam je neophodno za egzistenciju. A njemu doprinosi svako, baš svako stablo koje grad već ima i koje tek treba da ima. Dozvoliti sječu nakon javnog apela, ne pozvati mještane i organizacije na debatu i civilizovani dijalog ne priliči nekome ko svoj mandat polaže upravo na takvom narativu. Očekivali smo od Vas, kao mlade i obrazovane osobe, da se ne oglušite o naš poziv, već da na isti demokratski odgovorite, da nađemo kompromisno rješenje, a ne da sa prvim suncem odgovorite bagerom i sjekirom. Nije neophodno da je Vi lično uzmete u ruke, već da kao prvi čovjek ovog grada ne dozvolite ovako nešto", navede iz KOR-a.

Dodaju da se ne radi o jednom ili nekoliko platana, "već bahatom odnosu koji je nastavljen".

"Pa prvi čovjek ujedno predstavlja i prvu figuru ovog grada, a ne misleće biće. To što na sav glas govorite o ekologiji, a istovremeno betonirate, ne čini Vas ekološki osviješćenim, a nije ni za zgoreg prestati sa potcjenjivanjem inteligencije građana i građanki i vrijeđanjem njihovih lokalnih i drugih sentimenata. Da li će nova parking mjesta smanjiti vrućinu u glavnom gradu, privući turiste i dati djeci prostor za razvijanje, starima za druženje i mladima za rekreaciju? Da li, gospodine Vukoviću, postajemo grad sa najvišom količinom betona po glavi stanovnika, umjesto da budemo grad sa najviše zelenila po istoj toj glavi stanovnika? Žao nam je što do dijaloga nije došlo već do bahatosti i nepoštovanja stanovništva, a pod parolom stvaranja boljih uslova za njih (nas) i isto tako Vam zahvaljujemo što se niste na poziv odazvali. Drugo nismo ni očekivali. Kad je potrebno da se brani ekološki prefiks ovog grada i ove zemlje, pokazali ste da na Vas ne možemo da računamo", navodi se u saopštenju KOR-a.

Bonus video: