Zaboravnost „Vodovoda” poplavila zgradu i automobile

U više poslovnih prostora u Ulici 27. marta na Zabjelu, zbog zadržavanja vode nakon obilne kiše koja je padala u noći utorak na srijedu, pričinjena velika šteta jer iz službe Glavnog grada prije više mjeseci nisu otvorili šahte

9157 pregleda 7 komentar(a)
Dio inventara koji su vlasnici prostora iznijeli da se suši, Foto: Luka Zeković
Dio inventara koji su vlasnici prostora iznijeli da se suši, Foto: Luka Zeković

Više vlasnika poslovnih prostora u Ulici 27. marta s dvorišne strane zgrade Zabjelska Vektra u Podgorici, pretrpjeli su veliku štetu jer su nadležni iz Glavnog grada zaboravili da sa šahti za atmosfersku kanalizaciju uklone daske. Tako je velika količina vode nakon kiše koja je padala u noći između utorka i srijede, umjesto da ode u rešetku - poplavila njihovu imovinu.

Osim desetak poslovnih prostora, voda je poplavila i automobile, a koliko je bujica bila jaka govori činjenica da je sjedište iz jednog četvorotočkaša završilo van automobila...

 Uništen atelje
Uništen ateljefoto: Luka Zeković

Prostor, odnosno parking oko sporne zgrade, Glavni grad uredio je prije nešto više od šest mjeseci.

Zbog štete, koja tek treba da bude utvrđena, vlasnici prostora, koji su i juče iz svojih firmi izbacivali brojne potopljene stvari, najavili su da će kolektivno preko advokata da podnesu tužbu i da traže nadoknadu štete.

“Zaboravili su da šahte odšaluju, a kada je krenulo nevrijeme, voda se bukvalno sručila u naše poslovne prostore. Sve ovo ispred je bilo puno vode. Pokušao sam da otvorim šaht, ali nisam mogao, jer je preko bio asfalt”, rekao je “Vijestima” Nikola Đukić, vlasnik jednog od poslovnog prostora.

Dodao je da su i ranije nadležnima prijavljivali da sa šahti nisu maknute daske, a da su radnici “Vodovoda i kanalizacije” tek ujutro nakon nevremena došli i na brzinu ih uklonili.

“Mislili su da to urade da ih niko ne primijeti, ali smo ih snimili, bilo je rano”, ispričao je Đukić.

 Voda prodrla i u motor automobila
Voda prodrla i u motor automobilafoto: Luka Zeković

“Vijestima” je ispričao da je njemu, osim poslovnog prostora za kozmetički salon, koji je bio opremljen, voda poplavila i dva automobila.

“I drugim vlasnicima su poplavljeni i automobili. Mislim da je najgore prošla firma za servisiranje i prodaju poreskih registar kasa ‘Sekas’. Jedna poreska kasa košta 1.500 eura. Komšinici koja je umjetnica i ima atelje, šteta je preko deset hiljada”, kazao je Đukić.

Voda je uništila i opremu firme “Soko sopring”, kaže njen vlasnik Radeta Radetić.

“Uništena su dva kompjutera, elektromotor vrijedan hiljadu i po eura. Tužićemo nadležne zbog nesavjesnog rada, pretrpljene štete”, kazao je on.

 I juče je na zgradi bio vidljiv trag dokle je voda dosezala
I juče je na zgradi bio vidljiv trag dokle je voda dosezalafoto: Luka Zeković

Đukić je rekao da je lako moglo doći i do požara i veće katastrofe, jer su u prizemlju i trafo-ormari.

“Bio sam u vodi kada je to počelo, vidio sam da su gajtani pod vodom, opasnost je bila velika”, rekao je on.

Dodaje da je izgleda svima bolje bilo kada je taj prostor bio neuređen i neasfaltiran jer tada nisu imali problema.

Vlasnica jednog od poslovnih prostora Vesna Lopičić kazala je da joj je voda napravila veliku štetu, a da je prvi put da se tako nešto desi. “Poslovni prostor imam od kada je zgrada napravljena. I ranije su padale obilne kiše, pa nismo imali nikakvih problema s vodom”, kazala je Lopičić. Iz Glavnog grada nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Gradonačelnik Ivan Vuković prilikom obilaska lokacije krajem prošle godine hvalio se kako se polako privodi kraju posao koji je započet prije 12 godina - izgradnja velikog parkinga koji zbog imovinskog spora, koji je u vezi s tom parcelom, nije doveden do kraja.

“Zbog čega su stanovnici, a njih je na ovom potezu preko 1.000, trpjeli jer kvalitet života s nedovršenim i uređenim parkingom nije bio na zadovoljavajućem nivou”, rekao je tada Vuković, zadovoljan jer se konačno završava i taj “važan posao za stanovnike ovog dijela Zabjela”.

Radnici “Vodovoda” šahti se sjetili tek nakon nevremena
Radnici “Vodovoda” šahti se sjetili tek nakon nevremenafoto: Privatna arhiva

“’Putevi’ će privesti svoj dio posla narednih nekoliko dana, potom kreće ugradnja nove rasvjete, tako da ćemo imati potpuno drugačiji ambijent na ovom prostoru. Ukupna vrijednost investicije je preko 60.000 eura, ali teško se može iskazati novcem ono što ova investicija znači za ljude koji ovdje žive”, rekao je tada prvi čovjek Podgorice.

Građanima je zahvalio na strpljenju i razumijevanju i dodao da su imali razlog da se ljute na Glavni grad, ali da nikad to nijesu javno iskazali, i da im je gradska uprava na najbolji mogući način iskazala poštovanje za to što je bio njihov korektan odnos prema tom dugogodišnjem problemu.

Bonus video: