Autobuske stanice nisu prilagođene za OSI

UZOM preporučuje prilagođavanja, fale taktilne trake, širi ulazi, pristupačni toaleti...

2740 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Osobe s invaliditetom nemaju punu pristupačnost nijednoj autobuskoj stanici u Crnoj Gori i sve treba da pristupe prilagođavanju, zaključak je studije koju je na zahtjev Privredne komore radilo Udruženje za održivu mobilnost (UZOM).

“Niti jedna autobuska stanica u potpunosti ne ispunjava elemente pristupačnosti za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica s invaliditetom”, piše u studiji.

Studija pristupačnosti u autobuskim stanicama, kako se navodi, proizilazi iz obaveze realizacije aktivnosti Akcionog plana za 2018-2019. - Strategije za integraciju lica s invaliditetom, a njome je bilo potrebno obuhvatiti sve licencirane autobuske stanice na teritoriji države.

Licencu za pružanje usluga autobuske stanice posjeduje 15 pravnih lica i jedno lice koje je po starom zakonskom rješenju ispunjavalo uslove propisane zakonom za glavno autobusko stajalište. Pored ostalih uslova, objekat autobuske stanice mora da ispunjava i uslove propisane Zakonoma o prevozu u drumskom saobraćaju u dijelu koji se tiče ispunjavanja uslova koji se odnose na pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica s invaliditetom. Ova oblast je detaljnije definisana posebnim pravilnikom.

Vlasnicima svih stanica predlaže se da postave taktilne trake gdje je to neophodno, dok se u velikom broju slučajeva traži da se prošire ulazna vrata u zgradu na najmanje dva metra.

Za stanicu u glavnom gradu iz UZOM su predložili da se prošire ulazna vrata, urede taktilne trake na ulaznim prostorima i hodnicima, ali i uradi pristupna rampa s glavne saobraćajnice. Predložili su i da se postojeći bankomati postave na propisanoj visini, uradi pristupačan šalter, prilagode dva oglasna panoa (LED TV), uredi pristupačan šank za restoran, postave tabla i putokaz za pristupačan toalet...

Slični predlozi dati su i za stanicu u Budvi. Kada je u pitanju ulaz, potrebno je uraditi taktilne trake na ulaznim prostorima i hodnicima, proširiti ulazna vrata, kod ulaznih i izlaznih vrata postojeću rampu adaptirati u dijelu uzdužnog nagiba.

Za tu stanicu nema predloženih mjera za toalete i bankomate, ali iz UZOM-a predlažu da se i u njihovom slučaju prilagode LED TV.

Dio za TV odnosi se i na autobusku stanicu u Nikšiću. Iz Udurženja za održivu mobilnosti predložili su i da se urade taktilne trake, proširi ulaz u samu zgradu, proširi ulaz u restoran, proširi sami toalet... Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva pokrenuli su javne konsultacije na ovu temu, koje će trajati do 26. avgusta.

Bonus video: