RADILA SAMO TRI MJESECA

Je li se umjesto proizvodnje peškira u fabrici u Petnjici prao novac?

Kompanija Euro Bor, koju personifikuje Mehmed Adrović, četiri dana pred lokalne izbore u Petnjici, raspisala oglas za posao

39331 pregleda 26 reakcija 22 komentar(a)
Selo Bor u kome je planirana fabrika, Foto: Tufik Softić
Selo Bor u kome je planirana fabrika, Foto: Tufik Softić

Kada su prije više od dva mjeseca radnici u beranskom autoprevoznom preduzeću Simon vojaž, započinjući štrajk, saopštili kako je izvršni direktor Mehmed Adrović za kredit za otvaranje fabrike za proizvodnju peškira u rodnom selu Bor založio njihovu radnu jedinicu Tehnički pregled, tu optužbu niko nije demantovao.

“Šta ima naša firma Simon vojaž s fabrikom peškira. Kako je mogao da založi dio naše imovine i da nam se sada to oduzima jer on ne vraća kredit”, kažu radnici.

Opozicione partije u Petnjici ranije su saopštile da je fabrika peškira u selu Bor samo jedan od primjera prevara Demokratske partije socijalista iz perioda predizborne kampanje u vrijeme posljednjih lokalnih izbora u ovoj opštini, prije tri godine.

To tvrde iz Opštinskog odbora Demokratske Crne Gore u toj varošici, ali i iz redova visokih funkcionera dojučerašnjih koalicionih partnera na lokalnom nivou i do danas vjernih partnera na državnom nivou, Bošnjačke stranke.

U novembru 2017. godine, uoči lokanih izbora u Petnjici, iz redova DPS-a najavljeno je da će novootvorena fabrika peškira u selu Bor uposliti najmanje trideset radnika i da će njeni proizvodi preplaviti crnogorsko tržište.

To se do danas nije dogodilo, a sagovornici kažu da je sve prevara i da su samo oprane stotine hiljada eura iz Investiciono–razvojnog fonda.

Fabrika je trebalo da posluje u okviru kompanije Euro Bor, čiji su vlasnici predsjednik Skupštine opštine Petnjica, odnosno predsjednik lokalnog odbora DPS Mehmed Adrović i turski biznismen Ismail Arslani.

“Ako znamo da će fabrika za stalno uposliti tridesetak radnika, znači da smo uspjeli da isto toliko porodica zadržimo na prostoru Bihora. Već imamo u magacinu proizvoda koji su spremni za domaće tržište. Kako budemo osvajali nova tržišta, tako ćemo povećavati obim proizvodnje što zahtijeva i nova zapošljavanja. Ubijeđeni smo da će peškiri Euro Bor ubrzo postati brend i da nećemo imati problema s plasmanom”, najavljivano je svojevremeno iz ove kompanije.

Predsjednik petnjičkih Demokrata dr Albin Ćeman tvrdi da se radilo samo o praznim predizbornim obećanjima i da je fabrika radila svega tri mjeseca. “Demokrate su dale obećanje građanima Petnjice da će ukazivati na brojne prevare funkcionera iz takozvane koverta partije”, kaže Ćeman.

On podsjeća da je kompanija Euro Bor iz Petnjice, koju personifikuje Mehmed Adrović, predsjednik Skupštine opštine Petnjica i predsjednika OO DPS-a Petnjica, četiri dana pred lokalne izbore u Petnjici, raspisala oglas na portalu privatnog Radija Petnjica za prijem radnika za rad u proizvodnom pogonu fabrike peškira.

“Oglasom je traženo 21 radno mjesto. Iako se slobodna radna mjesta ne oglašavaju po portalima nego na sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, a naročito ne nekoliko dana pred lokalne izbore, ovom prilikom želimo da ukažemo na još jedan gorući problem, a to je svojevrsna prevara radnika i bogaćenje familije funkcionera DPS-a. Ova fabrika je radila oko tri mjeseca, s prosječnom platom od oko 100 eura, bez uplata za lične doprinose”, kaže Ćeman.

Kao suvlasnik fabrike, Mehmed Adrović je tada odgovorio da se ne radi ni o kakvoj političkoj prevari.

“Tačno je da ima problema s plasmanom proizvoda, jer tržište je tržište, ali fabrika nije zatvorena i ima perspektivu. Uostalom, ovo nije partijska nego poslovna priča”, kazao je tada Adrović.

On je potvrdio da je kompanija Euro Bor dio kreditnih sredstva za pokretanje proizvodnje dobila od Investiciono-razvojnog fonda.

“Šta ima da zanima Demokrate i njima slične, šta ja radim sa svojim biznisom. To je moja privatna stvar”, izjavio je Adrović.

Predsjednik OO DPS Petnjica i predsjednik SO Petnjica od ranije je u biznisu i izvršni je direktor beranskog transportnog preduzeća Simon Vojaž koje gazduje autobuskom stanicom u ovom gradu i koje je već nekoliko mjeseci u potpunom kolapsu.

Visoki funkcioner Bošnjačke stranke Adnan Muhović kazao je ne samo da fabrika predstavlja potpuno promašenu investiciju već i da se radi o sumnjivim poslovima.

“Potvrdili su se moji navodi da od fabrike na Boru neće biti ništa. Zašto je to tako treba da se zapita neko drugi, jer se radi o sumnjivom biznisu”, rekao je Muhović.

On izražava sumnje da se u slučaju Fabrike peškira Euro Bor radi o klasičnom pranju novca.

“Koliko je meni poznato riječ je o 300 hiljada eura koji su dobijeni od Investiciono-razvojnog fonda za ovaj projekat. Kakav je projekat, sada je jasno, a nadležni organi treba da postave pitanje kako su i čime opravdana ta sredstva. Ako nisu opravdana, onda treba da se vrate. To je novac svih građana Crne Gore, novac poreskih obveznika”, kazao je Muhović.

Mnogo Arslanija, ali nijedan iz tekstilne industrije

Suvlasnik fabrike Mehmed Adrović je prilikom pokretanja proizvodnje isticao da njegov poslovni partner, Ismail Arslani, dolazi iz grada koji je poznat kao centar za proizvodnju tekstilne robe.

Na internetu je mnogo Ismaila Arslanija, ali nije moguće naći ni jednog koji je biznismen u oblasti tekstilne industrije.

Iz Bošnjačke stranke izražavaju sumnju i pozivaju da se ispita kako je i kojim putevima Arslani došao u Crnu Goru, da bi, potom, zalutao u Petnjicu, pa onda iz Petnjice u selo Bor, udaljeno od Petnjice petnaest kilomatara katastrofalno lošim putem.

Teško je povjerovati da je takav biznismen odabrao baš ovo bihorsko selo, nebu pod Peštersku vosoravan, da uloži novac. Koliko je uopšte uložio, ni to se ne zna.