Tamnica “Jusovača” da bude centar za ICT razvoj

Pet i po miliona za kapitalne projekte u oblasti kulture za opštine Podgorica, Ulcinj, Plužine i Nikšić

9606 pregleda 7 komentar(a)
Za uređenje zatvora “Jusovača” planirano 1,95 miliona eura - Foto: Ministarstvo kulture, Foto: Ministarstvo kulture
Za uređenje zatvora “Jusovača” planirano 1,95 miliona eura - Foto: Ministarstvo kulture, Foto: Ministarstvo kulture

Pet i po miliona eura Vlada i opštine uložiće u projekte oživljavanja prostora među kojima je i nekadašnji zatvor “Jusovača” u Podgorici, koji bi trebalo da postane jedna vrsta okupljališta za one koji se bave razvojem u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT).

To se navodi u informaciji o aktivnostima na realizaciji projekata od kapitalnog značaja za kulturu i Nacrtu ugovora o realizaciji, koji su usvojeni na posljednjoj sjednici Vlade.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić potpisaće sa Glavnim gradom Podgorica ugovor o realizaciji projekta “Izvođenje radova u okviru kompleksa ‘Tamnice Jusovača’ u cilju uspostavljanja Kreativnog haba za razvoj ICT-a”, sa Opštinom Ulcinj o realizaciji projekta “Izvođenje radova na rekonstrukciji nekadašnje kino sale u cilju uspostavljanja polivalentnog prostora (bioskop i multimedijalni sadržaji)”. Sa Opštinom Plužine biće potpisan ugovor o realizaciji projekta “Izvođenje radova u okviru kompleksa Kule Lazara Sočice u cilju uspostavljanja rezidencijalnog centra za istraživanje u oblasti istorije i zaštićenih UNESCO područja”. Vlada je zadužila Upravu javnih radova da realizuje projekat “Valorizacija gradskih bedema - ostataka Onogošta, izvođenje radova na rekonstrukciji kompleksa, I i II faza”.

Od ukupnog iznosa koji je neophodan za realizaciju planiranih projekata, 35 odsto obezbijediće jedinice lokalne samouprave. Izuzetak je projekat u Nikšiću, koji će, kako se navodi u informaciji Vlade, u cjelosti biti finansiran iz kapitalnog budžeta Crne Gore.

Procijenjena vrijednost radova za “Jusovaču” je 1,95 miliona eura. Ministarstvo kulture, kako se navodi, obezbijedilo je 76.882 eura. U planu je da se prostor pretvori u radni za one autore iz sektora dizajna (grafički, industrijski, arhitektura) i ICT-a (razvoj startapova, video igara...), kao i autora koji su dio programa “Kreativna Crna Gora”. Osim toga, prostor će, kako je planirano, sa 29 ležajeva, omogućiti i boravak u nekadašnjem zatvoru.

Za izradu tehničke dokumentacije i adaptaciju Kule Lazara Sočice u mjestu Goransko, u opštini Plužine, predviđeno je ulaganje od 285.000 eura. Resor Bogdanovića dosad je obezbijedio 14.900 eura.

“Kuli Lazara Sočice biće dodijeljena namjena muzeološkog karaktera - gdje će se tematski izlagati arheologija i etnologija pivskog kraja, prostorija namijenjena Lazaru i Ristu Sočici kao i istorijat Pive 19. i 20. vijeka. Paviljonski objekat uz kulu biće takođe muzeološkog karaktera - gdje će se prezentovati prirodna bogatstva regiona Pive, sa fokusom na njegov bio i geodiverzitet, dok će pomoćni objekat sa dodatnim sadržajima biti u funkciji administracije, istraživanja i smještaja”, navodi se u informaciji Vlade.

Za izradu tehničke dokumentacije i rekonstrukciju gradskih bedema - ostataka Onogošta, predviđeno je ulaganje od dva miliona, od čega je Ministarstvo kulture dosad obezbijedilo 37.438 eura. U planu je restauracija kule stražare - suvenirnice, izrada čeličnog mosta na mjestu betonskog i valorizovanje male scene, po restauraciji kuća će biti prenamijenjena u nacionalni restoran, magacin adaptiran u restoransku kuhinju, oktougaona kula u izložbeni prostor oružja, a velika scena rekonstruisana na način da se na njoj mogu održavati kulturni događaji.

U pretvaranje nekadašnje bioskopske sale u Ulcinju, u prostor za više namjena, planirano je ulaganje od 1,3 miliona. Ministarsvo kulture obezbijedilo je 7,5 hiljada za izradu idejnog rješenja, dok će sredstva za izradu glavnog projekta rekonstrukcije nekadašnje kino sale, taj resor, kako se navodi, obezbijediti u saradnji sa Opštinom.

Bonus video: