Volonteri Alfa centra obezbijedili pakete za 50 porodica

Došen je kazala da u Crnoj Gori 15.000 djece živi u siromaštvu, a da su najugroženije porodice sa troje i više djece, korisnici materijalnog obezbjeđenja, samohrani i nezaposleni roditelji.

4496 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Ujedinjene nacije su 9. avgust proglasile Međunarodnim Danom siromašnih, a Volonterski klub nevladine organizacije Alfa centar je, zajedno sa njemačkom organizacijom ASB, obezbijedi humanitarnu pomoć, pakete hrane i sredstava za higijenu, za 50 najugroženijih domaćinstava iz Nikšića.

"Prioritetne su bile porodice bez ikakvih primanja i lica koja su zbog novonastale situacije ostala bez prihoda. Shvatajući značaj pružanja pomoći u ovim teškim momentima, akciju je podržao naš međunarodni partner, njemačka organizacija ASB. Ovakve društvene situacije nam ukazuju na značaj međuljudskog razumijevanja, solidarnosti, filantropije i humanosti, ali i na to koje organizacije i kompanije se društveno odgovorno ponašaju“, kazala je Marina Došen, koordinatorka Volonterskog kluba Alfa centar.

Jedna od onih koja je dobila pomoć Alfa centra je i Nadežda Spahić, koja živi u naselju Gračanica.

"Mnogo mi ova pomoć znači. U ovim vremenima, kaa je zaista teško obezbijediti osnovne uslove za život, ova pomoć puno znači”, kazala je Spahić.

Došen je kazala da je akcija simbolično organizovana na Međunarodni dan siromašnih, koji se obilježava u trenutku kada je veliki broj onih koji nemaju mogućnosti da zadovolje svoje osnovne životne potrebe i žive ispod granice siromaštva.

Istakla je da je porast siromaštva primjetan, kako svuda u svijetu, tako i u Crnoj Gori u kojoj čak 15.000 djece živi u siromaštvu, a da su najugroženije porodice sa troje i više djece, korisnici materijalnog obezbjeđenja, samohrani i nezaposleni roditelji.

"Najuticajniji faktori su stalni rast cijena, dugotrajna nezaposlenost i nesigurnost prihoda. Zbog toga je Međunarodni dan siromašnih prilika da još jednom ukažemo na to kako žive neki naši sugrađani i pružimo im pomoć, ukoliko smo u mogućnosti. Bilo bi jako lijepo i korisno kada bismo isto činili svaki dan", naglasila je Došen.

Istakla je veliki doprinos koji pružaju članovi Volonterskog kluba koji su, kako je kazala, mnogo puta na djelu pokazali šta je solidarnost i humanost i koji će i u narednom periodu nastaviti sa društveno korisnim akcijama.

Prije dva mjeseca od volontera Alfa centra, higijenske i pakete hrane, dobilo je stotinu porodica koje se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Bonus video: