Ministarstvo: Osuđujemo zastrašivanje građana islamske vjeroispovijesti u Beranama

Kažu da fašizam nije samo istorijsko pamćenje već se, kroz populizam i radikalizaciju, prepoznaje kao sve prisutnija savremena prijetnja i često se prerušava u druge političke pokrete i ideje i prisutan je u javnom prostoru

5150 pregleda 6 komentar(a)
Berane, Foto: Tufik Softić
Berane, Foto: Tufik Softić

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osudilo je, kako su naveli, "zastrašivanje građana islamske vjeroispovijesti u Beranama" i saopštava da su crnogorske vlasti "odlučne i sposobne da svima osiguraju bezbjedan i dostojanstven život."

"Slobodno i otvoreno društvo i napredak građanske Crne Gore su imperativ u svakom trenutku. Antimuslimanska akcija u Beranama dogodila se dan nakon okupljana pristalica četničkog pokreta. Dodatno su zabrinjavajući navodi da su mu prisustvovale i osobe koje obavljaju odgovorne dužnosti u lokalnoj samoupravi. Lokalne vlasti imaju dodatnu odgovornost da snažno zastupaju demokratske vrijednosti i osiguraju društveno uključivanje i prihvatanje svih građana, bez ikakvih ustupaka prema nacionalizmu ili mržnji", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kažu da fašizam nije samo istorijsko pamćenje već se, kroz populizam i radikalizaciju, prepoznaje kao sve prisutnija savremena prijetnja i često se prerušava u druge političke pokrete i ideje i prisutan je u javnom prostoru.

"Imajući u vidu posebnost svoje institucionalne pozicije, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će još snažnije doprinositi širenju antifašističkih vrijednosti na kojima počiva savremeni koncept poštovanja ljudskih prava i današnja Crna Gora", zaključili su iz MInistarstva.

Bonus video: