Bogdanović i Džavei: Valoriziovati kulturne baštine u turističke svrhe

Bogdanović je upoznao ambasadora Dživeia sa planiranom izgradnjom Muzeja savremene umjetnosti u Podgorici. Dogovoreno je da Ambasada NR Kine u narednom periodu kontaktira potencijalne investititore u Kini, predstavi im projekat i ponudi mogućnost za učešće u njegovoj realizaciji
5 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Cui Dživei, Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore
Aleksandar Bogdanović, Cui Dživei, Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore
Ažurirano: 29.01.2018. 11:55h

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Nj.E. Cui Dživei sastali su se danas na Cetinju i razgovarali o bilateralnim odnosima dvije zemlje u oblasti kulture.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja i razmjena između Crne Gore i NR Kine izuzetno dinamična, kako na osnovu Programa saradnje potpisanog za period 2017-2020 godina, tako i u okviru inicijative Forum saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

U okviru inicijative 16+1 tokom 2018.godine u Crnoj Gori će biti organizovano predstavljanje savremene umjetnosti NR Kine, najavili su sagovornici. Razgovarano je i o učešću predstavnika Crne Gore na ekspertskim forumima koji će biti organizovani, posebno u oblasti kulturne baštine i kreativnih industrija.

Bogdanović i Dživei razgovarali su i o projektu valorizacije kulturne baštine u turističke svrhe.

Tom prilikom ambasador Dživei je naveo kako će potencijalnim investitorima predstaviti detaljnije sve mogućnosti koje Crna Gora u ovoj oblasti nudi, ali i predložio mogućnost dolaska eksperta iz NR Kine koji bi predstavnicima crnogorskih institucija pomogao da na pravi način valorizuju bogatu baštinu Crne Gore.

Bogdanović je upoznao ambasadora Dživeia sa planiranom izgradnjom Muzeja savremene umjetnosti u Podgorici. Dogovoreno je da Ambasada NR Kine u narednom periodu kontaktira potencijalne investititore u Kini, predstavi im projekat i ponudi mogućnost za učešće u njegovoj realizaciji.

Saradnja dvije zemlje je od izuzetne važnosti, ocijenili su sagovornici na današnjem sastanku i u tom kontekstu predložili da se u ovoj godini organizuje susret ministra kulture Crne Gore i ministra kulture NR Kine na kojem bi definisali i precizirali saradnju u svim navedenim oblastima.

Bonus video: