izvještavati poštujući profesionalne standarde

DPNCG: Novinari i mediji ne smiju biti dio političkih kampanja

"Ukoliko novinari imaju informacije za koje smatraju da su od interesa za javnost, potrebno je da ih obrade u medijima sa dužnom novinarskom pažnjom umjesto što iznose jednostrane kvalifikacije i uvrede na društvenim mrežama na račun pojedinih zvaničnika i partija", navode iz DPNCG

2326 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) pozvalo je sve novinare i medije da tokom izborne kampanje, uoči predstojećih parlamentarnih izbora koji su zakazani 30. avgusta, izvještavaju poštujući profesionalne standarde.

"Apelujemo i pozivamo kolege da i na društvenim mrežama, posebno tokom kampanje, poštuju etičke standarde i da predstavnike političkih partija ni na koji načine ne dezavuišu vodeći na taj način negativnu kampanju protiv određenih političkih snaga što nije u skladu sa novinarskim standarima", navode iz DPNCG.

Ukoliko novinari imaju informacije za koje smatraju da su od interesa za javnost, dodaje se, potrebno je da ih obrade u medijima sa dužnom novinarskom pažnjom umjesto što iznose jednostrane kvalifikacije i uvrede na društvenim mrežama na račun pojedinih zvaničnika i partija.

"Svjedoci smo da su posljednjih dana ne samo političari, već i članovi njihovih porodica, na udaru određenih medijskih struktura, na način što se pokušavaju diskreditovati plasiranjem netačnih i neprovjerenih informacija, često uvredljivog sadržaja. Takvo izvještavanje prenosi se i u sferu društvenih mreža, gdje usljed nemogućnosti moderiranja komentara u online prostoru dolazi do širenja govora mržnje, što je neprihvaljivo i ima nesagledive negativne posljedice", saopšteno je iz DPNCG.

Ovo je, kako ističu, posebno važno imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u zemlji koja je uslovila da se izborna kampanje „preseli“ u medije i na društvene mreže.

"Podsjećamo, novinari su dužni da se pridržavaju načela koja propisuje Kodeks novinara i novinarki Crne Gore, te da izvještavaju njegujući najviše profesionalne i etičke standarde, pozivajući se na provjerene izvore informacija", zaključuje se u saopštenju DPNCG.

Preporučujemo za Vas