Kazne za Rudnik uglja, Termoelektranu, KAP, CEDIS, CRBC, Luku Bar...

Tužila štvu dostavljeni dokazi za incident u krugu KAP-a, kada je sagorio dio otpada
119 pregleda 2 komentar(a)
KAP požar, Foto: Privatna arhiva
KAP požar, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.01.2018. 06:44h

Ekološka inspekcija je prošle godine podnijela 46 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdala šest prekršajnih naloga, a zbog neizvršenja rješenja donijela 24 zaključka o izricanju novčane kazne u iznosu od 43.010 eura.

Kažnjavani su Rudnik uglja, Termoelektrana, KAP, CEDIS, Crnogorski elektroprenosni sistem, WEG kolektor na bazenima crvenog mulja, CRBC, sakupljači otpada, zdravstvene ustanove, Luka Bar, Putevi, Zelenilo...

Kako su „Vijestima“ kazali iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP), podnijeta je i jedna krivična prijava protiv jedne osobe, zbog postojanja sumnje da je u kotorskom mjestu Stoliv ubio morsku kornjaču - životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama. Radi se, kako je ranije pisano, o Marku Markoviću (24) iz Kotora.

Ekološka inspekcija je prošle godine obavila 2.393 inspekcijska nadzora.

Osnovnom državnom tužilaštvu dostavila je dokaze vezane za incident koji se desio 2. juna u krugu Prerade Kombinata aluminijuma kada je sagorio dio otpada. Iz UIP je saopteno da su tužilaštvima dostavili

dokaze vezane za akcident crvenog mulja, koji se dogodio 3. jula, kao i za krivično djelo ubijanje i mučenje životinja i razaranja njihovog staništa na ostrvu Lastavica (Mamula), nepropisno odlaganje guma na neuređenom odlagalištu Vrtijeljka i tunelu Njeguši.

Osim redovnih aktivnosti, kako navode, rađen je pojačan inspekcijski nadzor kod zagađivača koji negativno utiču na stanje kvaliteta vazduha u opštini Pljevlja.

Ekološka inspekcija je pratila realizaciju mjera iz elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu na koji je izdata ekološka saglasnost za projekat izgradnje energetskog kabla, vjetroparka Krnovo, dalekovoda Lastva Grbaljska - Pljevlja dionica Čevo - Pljevlja, izgradnje autoputa, površinskog kopa Potrlica Rudnika uglja...

Ekološka inspekcija je kontrolisala postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Šavnik, Nikšić.

Kontrolisala je i upravljanje posebnim vrstama otpada, kao što je provjera sadržaja izuzetno opasnih i štetnih materija polihlorovanih bifenila (PCB) u transformatorima, privremena skladišta za opasni otpad kod preduzeća, sakupljača posebnih vrsta otpada, prerađivača otpada, rad sanitarnih deponija...

Prijave za crveni mulj i sječu šume

Ekološka inspekcija podnijela je i zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja štete u životnoj sredini ili neposredne opasnosti od štete za bazene crvenog mulja - WEG kolektor, koji je odbijen. Inspekcija je Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine dostavila izvještaj o nelegalnoj sječi šume u opštini Andrijevica u Ulotini, koja je pokrenula zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja štete u životnoj sredini ili neposredne opasnosti od štete.

Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na obavljanje djelatnosti bez dozvole, da kvalitet tehnoloških voda ne odgovara uslovima.

Bonus video: