Zdravstveni inspektori lani podnijeli tri krivične prijave

Sanitarna inspekcija sudovima za prekršaje prijavila 112 roditelja koji su odbili da vakcinišu djecu

3458 pregleda 1 komentar(a)
Za godinu procesuirano 112 roditelja zbog nevakcinisanja djece, Foto: Shutterstock
Za godinu procesuirano 112 roditelja zbog nevakcinisanja djece, Foto: Shutterstock

Zdravstvena inspekcija lani je donijela 15 rješenja kojim je zabranila zdravstvenu djelatnost, jedan objekat je i zapečaćen, a podnijeli su i tri krivične prijave.

Inspektori su prošle godine podnijeli prijave za krivično djelo protiv dvije ustanove i to zbog obavljanja zdravstvene djelatnosti bez rješenja nadležnog organa, ginekologije bez obezbijeđenog kadra i povrede službenog pečata. Zdravstveni inspektori su imali ukupno 949 inspekcijskih pregleda, u kojima je utvrđeno 295 nepravilnosti. Inspekcija je 292 puta bila u javnim zdravstvenim ustanovama, 607 u privatnim, sedam puta u neregistrovanim ustanovama…

U izvještaju ove inspekcije piše da su utvrđene nepravilnosti kao što je neposjedovanje dokumentacije za zdravstveni kadar, neobezbjeđivanje kontinuiteta zdravstvene zaštite, nepropisno vođenje medicinske dokumentacije, rad zdravstvenih radnika bez licence, izdavanje ljekova suprotno propisima…

Zdravstveni inspektori kontrolisali su devet puta da li su iz prometa povučeni ljekovi, što je naložila Agencija za ljekove i medicinska sredstva, ali nepravilnosti nisu pronađene. Izrekli su 239 novčanih kazni putem 232 prekršajna naloga, u iznosu od 90.680,00 eura, piše u izvještaju.

Neispravno 90 uzoraka vode

Sanitarna inpekcija u 2019. godini utvrdila je 1.952 nepravilnosti, što je 26,87 odsto u odnosu na ukupan broj inspekcijskih pregleda. Najviše nepravilnosti, 1.339, odnosilo se na vršenje obaveznog zdravstvenog pregleda, 46 na ispunjenost opštih i higijenskih zahtjeva, 171 na sprovođenje higijenskih mjera u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, 154 na neposjedovanje dokumentacije, a 84 na povredu propisa o zdravstveno ispravnoj vodi za ljudsku upotrebu…

Sanitarni inspektori izdali su 2.044 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 648.310 eura. Podnijeli su 120 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka Sudu, od kojih je 112 protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu djecu.

Šest prijava podnijeto je jer na pojedinim proizvodima nije bilo obavještenja na Brajevom pismu. Sanitarna inspekcija je, tvrde, lani stalno pratila zdravstvenu ispravnost vode za ljudsku upotrebu i stanje objekata, uređaja i opreme za vodosnabdijevanje.

“Od 661 uzetog uzorka vode i leda za laboratorijsko ispitivanje, dostavljene analize su pokazale da je 571 uzorak bio ispravan, a 90 uzoraka je bilo neispravno (13,6 odsto), i to: 33 hemijski (mutnoća ili nedostatak rezidualnog hlora), a 57 mikrobiološki ili i hemijski i mikrobiološki”.

Prema izvještaju ove inspekcije, utvrđene su 84 nepravilnosti koje su se odnosile na neispravnost vode za piće i leda, zatim nevršenje laboratorijskih analiza vode za piće u objektima gdje je to propisano.

“Zbog utvrđenih nepravilnosti donijeto je 27 rješenja o zabrani upotrebe vode za piće i 23 rješenja kojima je naloženo vršenje periodičnih analiza vode za piće i obavezno mjerenje rezidualnog hlora u vodovodnoj mreži, u skladu sa propisima”.

Uništeno 2.137 igračaka

Sanitarna inspekcija lani je uzela i 61 uzorak igračaka za laboratorijska pitanja, a kod 38 vrsta rezultati su pokazali da je prisustvo ftalata i bora iznad propisanog nivoa. Te igračke trajno su povučene i uništene u prisustvu inspektora, u količini od 1.533 komada. Tada je uništeno i 604 komada igračaka koje su pronađene na tržištu u decembru 2018.

Uzet je i 61 uzorak igračaka za laboratorijska ispitivanja. Rezultati su pokazali prisustvo ftalata i bora u igračkama iznad propisanog nivoa kod 38 vrsta igračaka (ukupno pronađeno na tržištu 1.533 komada), pa su trajno povučene i povučene od potrošača. Nebezbjedne igračke su uništene na propisan način od strane uvoznika, u prisustvu sanitarnih inspektora, u količini od 1.533 komada, kao i 604 komada koji su pronađeni na tržištu u decembru 2018. godine (ukupno uništeno 2.137 komada).

Sanitarna inspekcija je po osnovu 5.845 zahtjeva, pregledala više od tri tone predmeta opšte upotrebe. U izvještaju inspekcije piše da je uzeto 305 uzoraka za laboratorijska ispitivanja i da su rezultati pokazali da su četiri ispitivana uzorka (ruževi za usne) bili hemijski neispravni, zbog prisustva barijuma u koncentraciji iznad dozvoljene.

Kazne zbog pušenja koštale preko 150.000 eura

Sanitarni inspektori lani su, kontrolišući nove zabrane duvanskih proizvoda, izvršili 680 inspekcijskih pregleda i utvrdili 14 nepravilnosti. U sedam slučajeva nije bila istaknuta oznaka o zabrani pušenja, dok su se u sedam slučajeva duvanski proizvodi konzumirali duvanske proizvode u radnom prostoru.

“Donijeta su dva ukazivanja da se istaknu oznake o zabrani pušenja, pa je kontrolnim pregledima utvrđeno da je postupljeno po ukazivanjima. Zbog učinjenih prekršaja izdato je 15 prekršajnih naloga, u iznosu od 2.990 eura”.

Zdravstveni inspektori napisali su osam prekršajnih naloga u iznosu od 2.330 eura. Oni su obavili 496 pregleda, a utvrdili su četiri nepravilnosti koje su se odnosile na upotrebu duvanskih proizvoda u zdravstvenim ustanovama.

Po osnovu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, i Turistička inspekcija je u prošloj godini izvršila 3.105 kontrola, pri čemu je konstatovano 600 nepravilnosti, koje su sankcionisane sa 514 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 153.150 eura.

“Inspektori su podnijeli i 31 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Nepravilnosti su se odnosile na neisticanje oznake o zabrani upotrebe duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru ugostiteljskog objekta ili konzumiranje duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima”.

Bonus video: