Projekat Saveza izviđača i Ministarstva unutrašnjih poslova

Nabavili opremu vrijednu 8.000 eura

Načelnik SICG Dušan Masoničić, istakao je da izviđači planiraju da se u narednom periodu posvete obuci članova novoformirane jedinice za djelovanje u slučaju elementarnih nepogoda

4344 pregleda 0 komentar(a)
Gašenje požara na Lovćenu, Foto: Privatna arhiva
Gašenje požara na Lovćenu, Foto: Privatna arhiva

Savez izviđača Crne Gore (SICG), u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, realizuje projekat pod nazivom „Budi spreman“ u okviru koga su uspjeli da za nacionalnu jedinicu koja djeluje u slučaju vanrednih okolnosti i elementarnih nepogoda, obezbijede opremu u vrijednosti od preko osam hiljada eura.

“Nacionalna jedinica broji 20 članova i u sklopu projekta nabavili smo novi agregat, alat, sistem rasvjete, štabske šatore, kao i sistem veze. Svi članovi nacionalnog tima dobili su nove uniforme predviđene za razne vremenske prilike i ličnu opremu koju će koristiti u zavisnosti od potreba”, kazao je predsjednik SICG Peko Vukadinović.

Podsjetio je da je Savez izviđača Zakonom o zaštiti i spasavanju Crne Gore prepoznat kao specijalistička jedinica koja djeluje u slučaju vanrednih okolnosti i elementarnih nepogoda.

“Zbog toga svaka izviđačka jedinica u Crnoj Gori obučava najstarije članove svoje organizacije kako i na koji način da pomognu društvu usljed situacija poput poplava, zemljotresa, požara”, kazao je Vukadinović.

Načelnik SICG Dušan Masoničić, istakao je da izviđači planiraju da se u narednom periodu posvete obuci članova novoformirane jedinice za djelovanje u slučaju elementarnih nepogoda.

“Plan nam je da u saradnji sa Crvenim krstom svi pripadnici jedinice prođu osnovnu obuku iz pružanja prve pomoći, kao i kurs za radioamatere, pri Savezu radioamatera Crne Gore”, kazao je Masoničić.

Prema njegovim riječima, zadatak izviđačkog tima za djelovanje u slučaju vanrednih situacija je da koordiniše i vrši izgradnju privremenih naselja za pogođeno stanovništvo, vodi računa o evidenciji i stanju na terenu, pruža podršku drugim jedinicama prilikom potrage nestalih lica, učestvuje u kolektivnim radnim zadacima na terenu, pomaže Crvenom krstu...

Koliko je pomoć izviđača neophodna, vidjelo se prilikom zemljotresa koji je zadesio crnogorsko primorje 1979. godine, velike eksplozije na Viru kod Nikšića 2006. godine, tokom velikih sniježnih padavina u Nikšiću i Rožajama, požara u NP Lovćen, ali i njihovim djelovanjem prilikom velikih poplava u Doboju”...

Kroz projekat “Budi spreman”, koji ima za cilj da ojača kapacitete izviđačke organizacije za djelovanje u slučaju elementarnih nepogoda, a koji je finansiran od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, izviđači će održati i odgovarajuću pokaznu vježbu.

Izviđači u Doboju 2014. godine
Izviđači u Doboju 2014. godinefoto: Privatna arhiva

Koliko je pomoć izviđača neophodna, vidjelo se prilikom zemljotresa koji je zadesio crnogorsko primorje 1979. godine, velike eksplozije na Viru kod Nikšića 2006. godine, tokom velikih sniježnih padavina u Nikšiću i Rožajama, požara u NP „Lovćen“, ali i njihovim djelovanjem prilikom velikih poplava u Doboju.

“Sve ove nemile situacije su dokaz da naša organizacija mora ulagati više i u ovaj segment programa sa ciljem da doprinesemo boljem sistemu zaštite i spasavanja u Crnoj Gori. Mnogo puta do sada, izviđači su podizali čitava naselja šatora za prihvat unesrećenih lica ili za potrebe čuvanja imovine našeg stanovništva tokom vanrednih situacija”, poručili su Vukadinović i Masoničić. Savez izviđača planira da nabavi vozila za prevoz jedinice i opreme i poziva sve one koji bi mogli da im pomognu da se jave SICG putem mail-a sicg@t-com.me.