Mihailović: Svi naši manastiri su Savini manastiri, svi sveti iz našeg roda su iz njega proizašli

"Govoriti o Svetom Savi, a izbjeći zamke idolopoklonstva je veoma teško. Nabrajati njegova djela se može, ali to neće biti suština onoga čemu je svetac bio putokaz i čemu je bio odan do kraja zemaljskog puta", kazao je između ostalog pivski paroh jerej Miroslav Mihailović
155 pregleda 39 komentar(a)
Svetosavska akademija Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Svetosavska akademija Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.01.2018. 15:51h

Plužinski Centar za kulturu i Crkvena opština organizovali su tradicionalnu Svetosavsku akademiju uz bogat kulturno–umjetnički program.

"Govoriti o Svetom Savi, a izbjeći zamke idolopoklonstva je veoma teško. Nabrajati njegova djela se može, ali to neće biti suština onoga čemu je svetac bio putokaz i čemu je bio odan do kraja zemaljskog puta. Njegov program je bio post, molitva jevanđelje, i u taj program je upirao prstom svim ljudima bez obzira na rasu, naciju ili vjeru", kazao je u svečanoj besjedi pivski paroh jerej Miroslav Mihailović.

"Svi naši manastiri su Savini manastiri, svi sveti iz našeg roda su iz njega proizašli, sve naše knjige su Savine knjige", naglasio je pivski paroh.

Direktor Centar za kulturu Plužine Milenko Mićanović kazao je da je Sveti Sava zvijezda vodilja kroz pravoslavne gore.

"Njegov sveti prah i sveta mjesta njegovog imena govore da je svetac među nama, da nas miri, hrabri i da nas vodi svetosavskim putem ka krstu, ka Hristu", rekao je Mićanović.

U programu su učestvovali crkveni hor "Prepodobne mati Angeline" kojim rukovodi profesorica Ana Bojić, podmladak Kulturno-umjetničkog društva "Piva", guslar Zdravko Knežević, pjesnik Ranko Mićanović i recitatori Jelena Mitrić i Mirko Madžarević.

Bonus video: