predsjednik sindikata prosvjete

Preminuo Zvonko Pavićević

Pavićević je preminuo u 68. godini nakon kraće bolesti

65545 pregleda 491 reakcija 39 komentar(a)
Pavićević, Foto: Boris Pejović
Pavićević, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević preminuo je sinoć u 68. godini nakon kraće bolesti.

Pavićević je rođen 15. novembra 1952. godine na Cetinju. Završio je Višu pedagošku akademiju - grupa istorija-geografija 1978. godine. Od te godine do 2011. radio je kao nastavnik istorije u Osnovnoj školi "Radojica Perović" u Podgorici. Započinje sindikalni rad 1988. kao predsjednik Opštinskog odbora osnovnog i predškolskog obrazovanja Podgorice.

Sindikat prosvjete, nauke i kulture Crne Gore osnovan je 1992. godine i Pavićević je izabran za predsjednika Odbora za osnovno obrazovanje Crne Gore. Tu funkciju obavlja do 1998, kada je na I Kongresu izabran za sekretara. Dao je doprinos sindikalnim aktivnostima u toku desetomjesečnog štrajka prosvjetnih radnika 2002. godine, u kojem je učestvovalo 90 odsto zaposlenih. U oktobru iste godine na II Kongresu je izabran za predsjednika Sindikata prosvjete, nauke i kulture Crne Gore.

U novembru 2006. na III Kongresu izabran je za predsjednika Sindikata prosvjete Crne Gore.

Pavićević se, kao predsjednik SPCG, zalagao da se korekcija koeficijenata zaposlenih za 10 odsto, kako je predviđao potpisani Sporazum, sprovede u djelo i nakon tri godine je 23. decembra 2006. potpisan novi Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete.

Tokom 2015. vođeni su pregovori oko Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete sa ciljem obezbjeđivanja boljeg standarda zaposlenih. Jedan od najznačajnijih rezultata pregovora je povećanje zarada prosvjetnih radnika za pet odsto.

Bio je zamjenik generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Crne Gore.

Na IV Kongresu SPCG, održanom 29. oktobra 2011, Pavićević reizabran za predsjednika i od januara 2012. obavljao funkciju predsjednika SPCG do isteka mandata.

Na V Kongresu SPCG, održanom 29. oktobra 2016, reizabran je za predsjednika.

Iza sebe je ostavio troje djece.