Budva: „Kultura u gladovanju“, “Glad teatar“ i prazan lonac poruka gradskim vlastima

Više od 200 radnika ustanova kulture i lokalnog javnog servisa u teškoj materijalnoj situaciji

13276 pregleda 455 reakcija 50 komentar(a)
Sa protesta u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Sa protesta u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Prazan lonac ispred zgrade Opštine poruka je gradskim vlastima sa današnjeg skupa nekoliko desetina zaposlenih u ustanovama kulture JU „Grad teatar“, JU „Muzeji i galerije Budve“, JU „Narodna biblioteka Budve“ i Radio Televizije Budva, održanog ispred kordona privatnog obezbjeđenja na ulazu u upravnu zgradu.

Radnicima su podršku dale i kolege iz Službe zaštite i spasavanja, Mediteranskog sportskog centra, Sportsko rekreativnog centra, a protest, za koji su zaposleni jasno stavili do znanja da nema veze sa politikom, organizovan je zbog teške materijalne situacije u kojoj se nalaze više od 200 radnika ustanova kulture i lokalnog javnog servisa kojima se duguju dvije odnosno tri plate.

Iako skup nije bio politički, ipak, dio zaposlenih u ovim institucijama nije dao podršku kolegama, niti se pojavio na skupu.

„Glad teatar Budva“, „Kultura u gladovanju“, „Neću žvaku, hoću platu", „Dajte plate da izmirimo rate“, „34. Festival gladi“, „Plate ima da se plate“, „Maske dolje (glava gore) plate na vidjelo“, „Kako se do plate dolazi“, samo su neke od poruka ispisane na transparentima koje su nosili radnici.

Zagorka Jelušić iz RTV Budva poručila je da je na protestu u ime svih radnika koji primaju plate iz opštinskog budžeta i da je zbog toga donijela i prazan lonac.

„Svi smo u istom loncu. Svi ćemo 30. avgusta na izborima zaokružiti nekoga, ovo nije politički skup, radi se o tome da je ljudima ugrožena egzistencija, rate za kredite pristižu, računi za vodu i struju redovno pristižu. Zbog svega toga ne možemo da živimo normalno, a kamoli da obavljamo radne dužnosti, roditeljske dužnosti. Ja kao samohrana majka želim ono što mi pripada. Mislim da u 21. vijeku nije uopšte strašno ako tražim ono što sma zaradila i da to nema veze ni sa politikom, niti sa jednom partijom, jednostavno ljudi shatite da je došla voda do poda i da smo trebali možda i prvi mjesec kada su plate kasnile da se okupimo. Izražama žal što je dosta kolega iz svih ustanova ili kući ili su po okolnim kafićima. Poručujem im, ako im ne trebaju plate ili im ne treba posao , napustite radno mjesto, dajte nekome drugome ko hoće da radim. Mene nije sramota da kažem da živim od plate“, poručila je Jelušić.

Cicmilović: Otkad su kao kauboji upali u Opštinu ne primamo plate

Biserka Cicmilović iz „Grad teatra“ kazala je da zaposleni u toj javnoj ustanovi nijesu primili platu dva mjeseca, dok u drigim ustanovama tri mjeseca.

„Radnici su se spontano okupili, nezadovoljni jer redovno ne primamo plate. U zadnjih tri i po godine do juna smo redovno primali plate. Jučerašnji dolazak premijera markovića, koji je obećao brda i doline, a mi svi znamo da smo u žabokrečini. Na računu Opštine je više od dva miliona eura što je dovoljno za plate zaposlenih. Oni su nas zadužili 29 miliona eura i sada treba da se diže kredit i da se građani nanovo zadužuju, time se krše zakoni. Prosto mi nije jasno da neko može da dođe i u džak donese pare i podijeli radnicima plate. Mi se samo borimo da nam se isplate plate koje smo zaradili. Otkad su kao kauboji upali u Opštinu Budva ne primamko plate“, kazala je Cicmilović.

Tomašević: Baš nas briga za partije, i da dođe drugi, treći, opet ćemo isto reći

Performans je održao i zaposleni „Grad teatra“ Predrag Tomašević, koji je pročitao pjesmu.

Bonus video: