KANA: DUP "Zabjelo-Ljubović" što prije povući

"Sve ono što je na osnovu njega izgrađeno – ili dozvoljeno za izgradnju – detaljno proučiti i sankcionisati brojne prekršaje"

10660 pregleda 6 komentar(a)
Prostor između zgrada, Foto: KANA
Prostor između zgrada, Foto: KANA

Detaljni urbanistički plan Zabjelo-Ljubović je neophodno što prije povući, a sve ono što je na osnovu njega izgrađeno – ili dozvoljeno za izgradnju – detaljno proučiti i sankcionisati brojne prekršaje, saopštili su iz nevladine organizacije Ko ako ne arhitekt (KANA).

"Krajem jula Glavni grad se konačno oglasio po pitanju sporne gradnje ispod Ljubovića: na UP 82 DUP-a Zabjelo-Ljubović, konačno je potvrđeno, neće biti izgrađena planirana stambena zgrada. Gradonačelnik je tom prilikom rekao i da „nije tajna da je taj DUP loš i da smo njime nezadovoljni“ i čak najavio da „ukoliko ne bude boljeg rješenja ne isključujemo mogućnost da u dogledno vrijeme podnesemo inicijativu Ministarstvu održivog razvoja i turizma za stavljanje van snage tog Detaljnog urbanistčkog plana.“ O tome koliko je i zbog čega DUP Zabjelo-Ljubović loš pisali smo detaljno tokom prethodnih mjeseci, i nećemo prestati. Ne znamo koje „bolje rješenje“ je zamislio gradonačelnik, ali ovaj plan je neophodno što prije povući, a sve ono što je na osnovu njega izgrađeno – ili dozvoljeno za izgradnju – detaljno proučiti i sankcionisati brojne prekršaje", navode iz NVO KANA.

Dodaju da su o nekoliko ovih prekršaja već pisali u dokumentu koji je dostavljen urbanističko-građevinskoj inspekciji prije više od dva mjeseca i na koji još, kako ističu, nisu dobili nikakav odgovor, "iako je predstavnik MORT-a javno izjavio da su te primjedbe proslijeđene inspekcijskim timovima koji treba da se njima detaljno pozabave."

"Među projektima na koje smo tada skrenuli pažnju su i zgrade izgrađene na UP 46, 48 i 50 (radovi završeni 2015. godine) i UP 51 i 130 (radovi u toku). Tokom izgradnje ovih objekata prekršeni su parametri propisani DUP-om, što je detaljno opisano u priloženom dokumentu. Pored toga, dok radovi na objektu na parcelama UP 51 i 130 i dalje traju, u zgradi završenoj 2015. u međuvremenu je otvoren vrtić „Đina Vrbica“ čiju neposrednu okolinu i dostupne otvorene prostore možete vidjeti na priloženim fotografijama (pristiglim od stanara ove zgrade)", navodi se u saopštenju.

"Prema izjavama stanara, na prostoru između dva objekta – skučenom između zgrada čija spratnost značajno premašuje propisanu – sada je u toku izgradnja parkinga, čime se gubi mogućnost da stanari ovih objekata dobiju unutrašnje dvorište, a postojeći vrtić prijeko potrebnu zelenu površinu. Ovaj problem, kao i brojni drugi urbanistički i komunalni problemi o kojima nas građani koji stanuju ispod Ljubovića obavještavaju tokom poslednjih nekoliko mjeseci, direktan su rezultat lošeg planiranja u čijem je fokusu „kvardat više“ čiju gradnju treba omogućiti investitorima, po cijenu stvaranja sasvim nehumanih uslova za život", dodaju iz NVO KANA.

Iz te nevladine organizacije poručuju da, dok čekaju odgovor inspekcije MORT-a po pitanju propusta koje su im već predočili, čekaju i detaljno objašnjenje Glavnog grada u vezi sa sljedećim koracima u saniranju UP 82 ovog DUP-a.

"Na ovoj parceli neće, dakle, biti izgrađena stambena zgrada, i za to su zaslužni aktivni i borbeni građani koje gradska vlast, u jeku predizborne kampanje, nije mogla da ne sasluša. Međutim, šta će tačno tu biti izgrađeno, i kada? Da li će temeljna jama biti sanirana i obezbijeđena prije jesenjih kiša? Koliko će sanacija koštati? Koliko je novca iz zajedničkog budžeta svih nas potrošeno da bi bila popravljena samo jedna loše isplanirana parcela iz DUP-a Zabjelo-Ljubović, uz neodgovornu i kratkovidu odluka Glavnog gradskog arhitekte da na njoj ipak dozvoli gradnju? Ne znamo – i ne znamo ni kada ćemo znati – koliko nas je koštala razmjena parcela, da li je investitoru isplaćena odšeteta i u kom iznosu, koliko će novca biti odvojeno za sanaciju postojećeg stanja na UP 82, kao ni kroz koju proceduru će biti izrađen projekat za novu zelenu površinu. A kao što vidimo, žalbe građana koji više ne pristaju da žive u stanovima iz kojih ne mogu da vide nebo nastavljaju da pristižu."

KANA: Građani žele zelenu površinu
KANA: Građani žele zelenu površinufoto: KANA

Ovi problemi, kako ističu iz NVO KANA, nijesu izolovani slučajevi, nego pokazatelji stvarnosti savremenog urbanog življenja u Podgorici.

"Skupa, pod snažnim pritiskom građanske akcije donesena ad-hoc rješenja kao što je ovo za UP 82 ne mogu da zamijene promišljen i odgovoran planerski proces, koji treba da rezultira dobrim prostornim planovima, na svim nivoima. DUP Zabjelo-Ljubović treba staviti van snage. Do tada, borbu za bolji prostor ispod Ljubovića želimo da nastavimo pozivom da površina između zgrada na UP 46, 48 i 50 i UP 51 i 130 postane uređen zeleni prostor, i podrškom za građane koji se zalažu za to. Stoga apelujemo na gradsku upravu i nadležne institucije da u unutrašnjem dvoristu, na zahtjev građana koji se organizuju oko rješavanja ovog problema, osmisle i izvedu uređenu zelenu površinu sa adekvatnim prostorom za boravak stanara okolnih zgrada", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: