Za računare daju gotovo 120.000 eura

Specifikacija računarske opreme, odlukom ministra, označena stepenom tajnosti “interno”

2952 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Ministarstvo odbrane potrošiće gotovo 120.000 eura na nabavku računarske opreme, ali su podaci o njenim karakteristikama tajni.

To se navodi u tekstu javnog poziva ovog resora, u kojem stoji da je specifikacija računarske opreme “iz razloga njene bezbjednosne osjetljivosti” i rješenjem ministra odbrane Predraga Boškovića, označena tajnim podatkom stepena tajnosti “interno”.

“Obaveza zainteresovanog lica je da prilikom preuzimanja specifikacije dostavi potpisanu izjavu od strane ovlašćenog lica zainteresovanog lica (izvršni direktor) da će preuzeti dio tenderske dokumentacije biti čuvan u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka i drugim propisima iz ove oblasti”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Sam tender bio je podijeljen u tri partije - dvije koje se odnose na računare, računarsku opremu i rezervne dijelove vrijedne 69.000 i 38.000 eura, a treći se odnosio na računare za posebne namjene vrijedan 13.000 eura.

Komisija Ministarstva odbrane donijela je odluku da je za prve dvije partije jedina pristigla ponuda bila podgoričkog “Čikoma”, a za treću partiju bolja je bila ponuda “Raster officea”.

Ponuda “Raster officea” za računare za posebne namjene bila je povoljnija u odnosu na “Čikomovu” za malo više od 1.050 eura.

Rok isporuke za prvu i drugu partiju je maksimalno 90 dana, a za treću 120 dana od dana potpisivanja ugovora.

Oni se moraju isporučiti u zgradu Ministarstva odbrane.

Tenderskom dokumentacijom propisano je i da, ukoliko poslije zaključenja ugovora nastupe okolnosti više sile koje dovedu do ometanja ili onemogućavanja izvršenja ugovornih obaveza, rokovi izvršenja obaveza ugovornih strana će se produžiti za vrijeme trajanja više sile.

“Viša sila podrazumijeva ekstremne i vanredne događaje koji se ne mogu predvidjeti, koji su se dogodili bez volje i uticaja ugovornih strana i koji nisu mogli biti spriječeni od strane pogođene višom silom. Višom silom mogu se smatrati poplave, zemljotresi, požari, politička zbivanja (rat, neredi većeg obima, štrajkovi), imperativne odluke vlasti (zabrana prometa uvoza i izvoza) i sl.”, pojašnjeno je u dokumentaciji.

Bonus video: