MANS: ASK promijenio direktora, praksa ostala ista

Iz MANS-a ističu da su do sada podnijeli 85 prijava protiv državnih institucija, zbog kršenja zakonske obaveze objavljivanja analitičkih kartica o svojoj potrošnji tokom predizborne kampanje

4250 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: MANS
Ilustracija, Foto: MANS

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopšteno je da Agencija za sprječavanje korupcije (AKS) još uvijek nije odgovorila niti na jednu od prijava koje je MANS podnio od početka predizborne kampanje, a koje su se, kako objašnjavaju iz MANS-a, odnosile na potrošnju budžetskih sredstava i političko oglašavanje u medijima.

"MANS je do sada podnio 85 prijava protiv državnih institucija koje su prekršile zakonsku obavezu objavljivanja analitičkih kartica o svojoj potrošnji tokom predizborne kampanje, ali i u slučaju nekoliko medija koje nisu na vrijeme dostavile cjenovnike za objavu oglasa sa političkim sadržajem. Za preko 60 tih prijava je već istekao zakonski rok u kome je ASK trebao da donese konačnu odluku, što se još uvijek nije desilo", objašnjava se u saopštenju MANS-a. Kako se navodi u saopštenju, među institucijama koje nisu na vrijeme objavile kompletne podatke o svojoj potrošnji, nalaze se Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo prosvjete, te Poreska uprava, Uprava za šume, Uprava za imovinu i druge institucije. "Objava analitičkih kartica o potrošnji državnog novca je uvedena kao posebena zakonska obaveza za obezbjeđivanje pune javnosti tokom predizbornog perioda zbog nebrojeno mnogo slučajeva zloupotrebe državnih fondova u političke svrhe. Upravo zbog toga, sakrivanje tih informacija, te nepostupanje AKS-a po ovim prijavama kreira ogroman prostor za sumnju u predizborne zloupotrebe državnog novca", ističe se u saopštenju. Kako se navodi, slična situacija je i sa prijavama koje je MANS podnio zbog medija koji su zakasnili sa predajom cjenovnika.

"Već imamo situaciju da takvi mediji, suprotno zakonu, a zahvaljujući intertnosti ASK-a, već reklamiraju pojedine političke partije. Svi zakonski rokovi za postupanje i po tim prijavama su istekli, ali ASK još uvijek nema konačnu odluku. Takođe, iako je Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i više nego jasan, ASK još uvijek sa svoje Internet prezentacije nije uklonio sporne cjenovnike", dodaju iz MANS-a. Oni su napomenuli da ovakvo ponašanje ASK-a tri sedmice uoči izbora u potpunosti "obesmišljava građansku kontrolu zakonitosti izbornog procesa i predstavlja nastavak prakse koja se već mogla vidjeti dok je ovom institucijom upravljao Sreten Radonjić".

"MANS još jednom apeluje na AKS da poštuje zakon i bez odlaganja donese odluke po prijavama protiv državnih institucija koje kriju podatke o potrošnji državnog novca u predizbornom periodu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: